Támogatja-e az új KAP a termelői együttműködéseket ?

EU Bizottsági álláspont

A 2022 utáni Közösségi Agrárpolitikával, és a kapcsolódó magyar tervezéssel kapcsolatos hiányos információk feloldása érdekében - az agrártárca megkeresésén túl - szeptember elején az EU Bizottsághoz fordult főtitkárunk.

Levelünkben azt jeleztük, hogy az egyetlen olyan szabályozás, amely nyilvános, az 2018-ban született a tervezés irányának meghatározására, ugyanakkor nem ad kellő támpontot a termelői együttműködések jövőbeni támogatását illetően. Levelünkben ezért azt a kérdést tettük fel, hogy a termelői csoportok működését milyen intézkedésekkel tervezi ösztönözni az új KAP.

A 2021. november 8-án kapott válaszból, amelyet eredetiben és fordításban is csatolunk, megerősítést nyert az, amit időközben Feldman Zsolt államtitkár úr október elején jelzett számunkra, hogy a vidékfejlesztési keretekben az eddigi „termelői csoport” támogatási jogcím csak az új szervezetek számára kerül megnyitásra. Ugyanakkor a levél az eddig elismert TCs-k számára – új tevékenységhez kötődően – lehetőséget lát támogatásra. Érdekes fordulatot jelez az is, hogy a Bizottságtól érkezett levél lehetőséget lát a zöldség-gyümölcs ágazaton túl - az ú.n. ágazati szabályozási keretek között - más ágazatok termelői együttműködéseinek támogatására.

A hazai tervezés nyilvános vitájában ezen információk birtokában tervezzük képviselni tagságunk, a termelői szerveződések érdekeit, ehhez várjuk észrevételeiket, javaslataikat, amelyeket egy nyilvános (várhatóan on-line) rendezvényen tekintünk át.