Társszervezeti hírek

Egységes kérelem határidők !

HATÁRIDŐ!!!

Az idei évben április 6-án indult az egységes kérelmek benyújtása. A kérelem beadása során 2022-ben 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, amelynek benyújtási határideje 2022.május 16.

Konferencia a géntechnológia kockázatairól

Online rendezvény 2021. június 28.-án

A Magyar Természetvédők Szövetsége "Az új génmódosítási technológiák kockázatai" címmel online konferenciát szervezett. A konferencia ideje: 2021. június 28. hétfő, 9.00-12.30 óra; Helye: Zoom webinar felület

A rendezvény csatolt meghívója a részletes program mellett tartalmazza az ingyenes regisztrációval kapcsolatos információkat is.

Merre tovább szociális szövetkezetek?

A szociális szövetkezeteknek is betett a járvány

Az Opten kft. a Piac és Profit c. lapban tett közzé egy elemzést- https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-szocialis-szovetkezeteknek-is-bet… - kiemelve, hogy folytatódik a szociális szövetkezetek számának csökkenése, és valószínűleg a koronavírus járvány gazdasági hatása is ráerősített erre a folyamatra.

A gazdademonstráció évfordulójához közeledve

 Ami még ma is aktuális a gazdademonstráció követelései közül

A 15 évvel ezelőtti gazdatüntetés követeléseit megfogalmazó petíció kormányzattal való megállapodással történő lezárásáig közel egy hónap telt el. Az agrártárcával történt alkudozás következtében csak a legégetőbb, sürgető igények teljesítésére tett ígéret került be a végső dokumentumba.
A termelői együttműködések, a szövetkezés gazdasági és társadalmi szerepének megfelelő elismerése is ennek a folyamatnak az áldozata lett. Ugyan a termelői csoportokkal kapcsolatos intézkedések korrekciója bekerült a megállapodásba, de ezek közül a valódi gazda-összefogást garantáló összeférhetetlenségi szabályok ma sem előírások, a másodlagos termelői együttműködések támogatásának lehetőségei ma sincsenek kialakítva. Nem történtek azóta sem lépések a termelői együttműködések hitelezési preferenciái érdekében, a nagy integrátorok versenyelőnye a pénzpiacon velük szembe ma is meghatározó. Már a megállapodásból is kimaradt a petícióban megfogalmazott azon igény, hogy az agrártárca önálló szövetkezeti osztály újjászervezésével is igazolja elkötelezettségét és tenni akarását a termelők szövetkezeti összefogása iránt. Mindezeknek a megvalósítása ma is várat magára.
Emlékezve a 15 évvel ezelőtti eseményre csatoljuk a 2005. februári petíciót és a márciusi megállapodást.

Évfordulóhoz közeledve

 15 éve volt a gazdademonstráció

Jövő héten lesz 15 esztendeje, hogy a gazdák történelmi összefogása révén megszervezett gazdademonstráció a demonstrálók és a kormány között létrejött kompromisszumos megállapodás aláírásával lezárult.
A demonstrálók derékhadát adó, a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseletbe (MAÉT) tömörült szervezetek a MAGOSZ vezetésével sikeresen kényszerítették a szocialista- liberális kormányzatot a követelések érdemi tárgyalásra. A tárgyalások sikere a demonstrálók számára is megerősítette, hogy önmaguk boldogulásának, a vidék fennmaradásának legfontosabb társadalmi és gazdasági eszköze a gazdák összefogása.
Az évfordulóra emlékezve csatoljuk a MAÉT által a 10. évforduló alkalmából készített - a korabeli dokumentumokra épülő, és a tárgyalások lezárását jelentő megállapodást is tartalmazó – kiadványt.

Szövetkezeti ünnep 2019

Nemzetközi Szövetkezeti nap 2019

A 175 éve elindult szövetkezeti mozgalom évente sorra kerülő eseménye, a Szövetkezeti Világnap magyarországi rendezvényét az Országos Szövetkezeti Tanács július 5.-én tartotta. A nemzetközi szintű esemény szlogenje a szövetkezetek foglalkoztatásban betöltött méltányos szerepére utal szlogenjével: „Szövetkezetek a tisztességes munkáért”.

Még mindig késik a termelői csoportok támogatása

 Az elismert termelői csoportok töredéke jutott eddig az uniós támogatáshoz

Több, mint két éve húzódik az új termelői csoportoknak a Vidékfejlesztési Program keretében rendelkezésre álló támogatásának kifizetése, miközben uniós fellépés következtében a minősített termelői csoportok végképp ellehetetlenülnek. A kormányzati ígéretek ellenére az új támogatási ciklusban elismert közel 100 termelői csoportból eddig csak 5 jutott hozzá a pályázati jogcím szerinti forráshoz, a lassú, és ellentmondásos adminisztráció következtében számos szervezet működése lehetetlenné válik.

A NAK mai napon tartott Országos Osztályelnöki Értekezletén Patay Vilmos élesen felvetette a problémát, amelynek megoldásához a NAK vezetés segítségét is kérte. A tanácskozáson megállapodás született, hogy az osztályelnöki értekezlet soron következő ülésén, ha addig megoldás nem körvonalazódik, részletesen áttekintik a kamarai fellépés és a megoldás lehetőségét.