COPA-COGECA

Idén július 3. a szövetkezeti világnap

A Szövetekezetek Nemzetközi Szövetségének felhívása

Július 3-án a Szövetkezetek Nemzetközi Napját (#CoopsDay) a "Közösen jobban újraépíteni" címmel ünnepeljük. A szövetkezetek világszerte bemutatják, hogy miként válaszolnak szolidaritással és ellenálló képességgel a COVID-19 világjárvány okozta válságra, és hogyan kínálnak a közösségeknek emberközpontú és környezetileg igazságos helyreállítást.

A szövetkezetek az EU-ban- COGECA riport

 Bővülő szövetkezeti tevékenység az EU-ban.

Elkészült, és február 5.-én kiadásra került a COGECA új, 2014-ben készített jelentése, bemutatva, hogy az EU top 100 agrárágazati szövetkezete 14% -os forgalomnövekedést ért el 2013-ban az előző évhez viszonyítva. A jelentés angol nyelvű bemutató diasorozatát a melléklet tartalmazza.

EU agrár miniszteri értekezlet az orosz embargóról

| 2014. szeptember 6.

 A 2014. szeptember 5.-i EU Mezőgazdasági Tanács eredményei

Az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozójukon megvitatták az orosz tilalom a hatását a mezőgazdasági exportra és teljes mértékben üdvözölték a Bizottság eddig hozott intézkedéseit. Kiemelték, arra szükség van, hogy:
• továbbra is figyelemmel kísérjék a piac helyzetet;
• fokozzák az export promóciós intézkedéseket és új értékesítési lehetőségeket;
• összehangolt megközelítés érvényesüljön az állami támogatásokra.
Hangsúlyozták, hogy a válság nem az uniós mezőgazdasági ágazat hibája, és további forrásokat a KAP költségvetésén kívülről kell alkalmazni.

2014 a családi gazdaságok éve

 Családi gazdaságok nemzetközi éve

Globális Fórum és Expo 

A 2014. március 4.-6. között Budapesten lebonyolított nemzetközi rendezvényen Patay Vilmos elnök és dr. Szabó Zoltán főtitkár vett részt a HANGYA képviseletében. A kis- és közép vállalkozások szekciójában, amelyet Kis Miklós, a COPA magyar alelnöke elnökölt, számos nemzetközi példán került bemutatásra a szövetkezetek meghatározó szerepe a családi gazdaságok életképességének megteremtésében. A rendezvény zárónyilatkozata erre is felhívja a világ figyelmét.

 

EU költségvetés 2014-2020

| 2013. február 13.

Döntött az Európa Tanács

Az EU Tanács 2013. február 7.-8. ülésén döntést hozott az EU 2014-2020 közötti költségvetési keret- tervéről. A döntéshozatali eljárás alapján a pénzügyi keretek véglegesítéséhez még az Európai Parlament döntése is szükséges. Az ü lés előtt már érzékelhető előzetes várakozásaknak megfelelően a kiadási plafon bizottsági javaslatát csökkentette a Tanács úgy, hogy legjelentősebb mértékben az agrárágazati források csökkentésére került sor. A továbbiakban a tervezet összegzését bemutató adat mellett az európai agrár-érdekképviseleti szervezet, a COPA-COGECA állásfoglalást ismertetjük.

2012-ben hazánkban lesz a COPA-COGECA éves kongresszusa

  
A 2012-re Magyarországon tervezett COPA-COGECA rendezvény lesz az első alkalom, hogy a 27 tagállamot tömörítő, legjelentősebb európai gazdák és szövetkezetek szervezete az új tagállamok egyikében tartja éves közgyűlését – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter múltév szeptemberében azután, hogy az unió közös agrárpolitikájának (KAP) 2013 utáni jövőjéről tárgyalt Pekka Pesonennel, a COPA-COGECA főtitkárával. amit a COPA-COGECA októberi kongresszusán tartott előadásán megerősített.

A CEJA közgyűlésén újraválasztották a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA jelöltjét alelnöknek

| 2008. január 1.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az AGRYA jelöltjét, Szász Pétert újraválasztották CEJA alelnöknek, akinek ezúton is szeretnénk gratulálni és további sok sikert kívánunk további munkájához.

Forrás és további információ: www.agrya.hu