HANGYA Állásfoglalások

Jövőkép 2022

Termelői együttműködésekkel a Stratégiai Terv sikeréért !

A HANGYA Szövetkezetek Együttműködésének megújult vezetősége Magyarország KAP Stratégiai Tervéhez kapcsolódóan kialakította javaslatait, és eljuttatta illetékes kormányzati szerveknek annak érdekében, hogy a Terv a termelői együttműködések potenciális lehetőségeire építve hatékonyan segítse a nemzetgazdaság fejlődését.

Termelői együttműködések az új KAP ciklusban

Konferenciát tartott a HANGYA a termelői együttműködések jövőjéről

A 2023-27 közötti KAP ciklusra való felkészülés érdekében, a termelői közösségeket érintő intézkedések terveinek részletesebb megismerésére konferenciát szervezett a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése. A szakmai tanácskozáson az Agrárminisztérium számára készített javaslatcsomag legfontosabb megállapításai alapján,  a csatolmányban olvasható közös nyilatkozatot fogalmazták meg a korábbi nehézségek kiküszöbölésére.

Felkészülés a 2023-2027 közötti ciklusra

Útmutató a felkészüléshez

A HANGYA Szövetkezetek Együttműködése az Agrárminisztériumnak az agrárágazati szervezetek számára kiírt 2021. évi pályázatán a „A termelői együttműködések versenyképességéért” című projektre támogatást nyert el.

Tagszervezeteink működéképességének megóvásáért

Intézkedési javaslatok az Agrárminisztérium felé

A HANGYA vezetése a koronavírus járvány okozta várható gazdasági problémák megoldása érdekében az alábbiakban összefoglalt javaslatokat juttatta el az Agrárminisztérium illetékes vezetőjéhez.

Újra indul a termelői csoportok támogatása?

 Pályázati kiírás társadalmi vitája

A Széchényi 2020 honlapon nyilvános véleményezés céljából megjelent a TCs támogatás pályázati felhívásának tervezete. A tervezet a https://www.palyazat.gov.hu/node/70599# linken érhető el.
Szervezetünk részéről megköszönjük, ha  a honlapra megküldésre kerülő véleményüket, észrevételeit a hangyaszov@email.com e-ail címre is eljuttatják.

HANGYA közgyűlés zárónyilatkozata

 A HANGYA Szövetkezetek Együttműködése (HANGYA) megalakulás óta következetesen képviseli a szövetkezeti rendszer szerint együttműködő gazdák érdekeit, meghatározó szerepet vállalt az EU által elismert és támogatott termelői együttműködések ( TÉSZ, Termelői csoport) hazai elterjesztésében, és a szövetkezetek nemzetközileg elismert elveinek következetes képviseletében. Az ezzel összefüggő sürgős saját, és kormányzati teendőkre – különös tekintettel mind az uniós, mind a globális kihívásokra – jelen nyilatkozat formájában kívánja felhívni a figyelmet:

Még mindig késik a termelői csoportok támogatása

 Az elismert termelői csoportok töredéke jutott eddig az uniós támogatáshoz

Több, mint két éve húzódik az új termelői csoportoknak a Vidékfejlesztési Program keretében rendelkezésre álló támogatásának kifizetése, miközben uniós fellépés következtében a minősített termelői csoportok végképp ellehetetlenülnek. A kormányzati ígéretek ellenére az új támogatási ciklusban elismert közel 100 termelői csoportból eddig csak 5 jutott hozzá a pályázati jogcím szerinti forráshoz, a lassú, és ellentmondásos adminisztráció következtében számos szervezet működése lehetetlenné válik.

A NAK mai napon tartott Országos Osztályelnöki Értekezletén Patay Vilmos élesen felvetette a problémát, amelynek megoldásához a NAK vezetés segítségét is kérte. A tanácskozáson megállapodás született, hogy az osztályelnöki értekezlet soron következő ülésén, ha addig megoldás nem körvonalazódik, részletesen áttekintik a kamarai fellépés és a megoldás lehetőségét. 

Termelői csoportok "takarékon"?

Lassú döntés, késedelmes kifizetés

A HANGYA Szövetkezetek Együttműködése a 2018. február 15.-i IT ülés előkészítéseként levélben fordult Kis Miklós Zsolt államtitkárhoz a termelői csoport jogcím támogatási elbírálásának, kifizetésével kapcsolatos döntések elhúzódásának ügyében. A levélben jeleztük álláspontunkat a súlyos kormányzati mulasztásról, mivel az eljárásban a 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet 68.§-ban meghatározott határidők jelentős késedelem mellett nem kerültek betartásra. Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy az Államtitkárság súlyosnak minősülő késedelme egyfelől az agrárágazati stratégia fontos elemét képező termelői együttműködések iránti társadalmi viszonyulást, másfelől a kormányzat hitelességét rombolja.