Pénzügyi hírek

Lesz-e gabonastop az ukrán termékekre?

Kompenzáció a gazdák veszteségére

Október 1-től igényelhetik a gazdák az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Hozzátette, a tárca célzott felhasználás figyelembevételével határozta meg a piaci nehézségek kezelésére megítélt jelképes összegű 15,9 millió eurós kártalanítás igénybevételi feltételeit.  Ezzel összefüggésben a Magyar Közlöny  129.-es - 2023. szeptember 13.-i - számában két agrárminiszteri rendelet jelent meg.

EU forrás a gabonapiaci zavar kezelésére

Az öt frontország egységes fellépése meghátrálásra tudta késztetni a brüsszeli bürokráciát, ennek eredményképpen a magyar gazdák is 15,93 millió eurót kapnak a raktározási költségeik és az eladatlan készleteik miatti károk enyhítésére. A június 26.-án született döntés értelmében a  forrást 2023 december 31.-ig kell felhasználni olyan intézkedésekkel, amelyekkel elkerülhető a verseny torzulása, és a túlkompemzáció. Információink szerint a magyar kormány az 50 hektár alatti kukoricatermelők megsegítésére fókuszál az intézkedés kidolgozása során. 

Egységes kérelem határidők !

HATÁRIDŐ!!!

Az idei évben április 6-án indult az egységes kérelmek benyújtása. A kérelem beadása során 2022-ben 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, amelynek benyújtási határideje 2022.május 16.

Beruházások támogatási intenzitása 2022-2027

Döntés a regionális állami támogatásokról az új pénzügyi ciklusban

Az Európai Bizottság elfogadta a regionális állami támogatásokról szóló felülvizsgált uniós iránymutatásokat ("regionális támogatási iránymutatás"/RTI/) A hivatalos dokumentum: Communication from the Commission Guidelines on regional State aid 2021/C 153/01).