Testületi határozatok

Termelői együttműködések az új KAP ciklusban

Konferenciát tartott a HANGYA a termelői együttműködések jövőjéről

A 2023-27 közötti KAP ciklusra való felkészülés érdekében, a termelői közösségeket érintő intézkedések terveinek részletesebb megismerésére konferenciát szervezett a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése. A szakmai tanácskozáson az Agrárminisztérium számára készített javaslatcsomag legfontosabb megállapításai alapján,  a csatolmányban olvasható közös nyilatkozatot fogalmazták meg a korábbi nehézségek kiküszöbölésére.

Új vezetés a HANGYA élén

Megújult a HANGYA vezetése

2022. május 31.-én lejárt az Elnökség mandátuma, és a 2022. május 18.-i közgyűlés - mivel a korábbi vezetés további ciklusra nem jelöltette magát - új összetételű vezetést választott. Az új Elnökség 3 tagú, Naszvadi Endre elnök, Guth István alelnök és dr. Szabó Zoltán főtitkár. A Felügyelő Bizottságot továbbra is Bozó József vezeti, tagjai Csizmadia György és Tukacs Imre. 

A közgyűlés a visszavonult Elnökségi tagoknak köszönetét fejezte ki, és Szeremley Bélának a tiszteletbeli elnök címet adományozta.

HANGYA rendkívüli közgyűlés

Közgyűlést tartott a HANGYA

A HANGYA elnöksége a veszélyhelyzetre vonatkozó 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet 3.§ szerinti felhatalmazás alapján 2020. május 28.-án a mérleget elfogadta. A 2020. szeptember 25.-én megtartott rendkívüli megismételt közgyűlés az elnökség döntését elfogadva megerősítette a beszámolót. A közgyűlés az Elnökség tagjává választotta Guth Istvánt, és megerősítette Bozó József OSZT kitüntetésre történő felterjesztését. A közgyűlés záró napirendjeként Gulyás Imre, a HANGYA új elnöke összefoglalta az elkövetkező két esztendő szervezetépítő feladatait.

Rendkívüli közgyűlés

Közgyűlési előkészülés

A HANGYA Szövetkezetek Együttműködésének elnöksége 2020. szeptember 21.-re (határozatképtelenség esetén szeptember 25.-re) hívja össze a kormányzat járványügyi intézkedése miatt májusról elhalasztott közgyűlését. A csatolt meghívó mellett a tagszervezetek a kapcsolódó dokumentumokat postai úton kapják meg.

Új elnök a HANGYA élén

GULYÁS IMRE a Hangya új elnöke

Patay Vilmos egészségügyi állapotában visszatérően jelentkező problémái miatt elnökségi tagságának megtartása mellett az elnöki posztról lemondott. Az alapszabály rendelkezése szerint a HANGYA elnöksége 2020 szeptember 9-én GULYÁS Imrét - az Észak - Alföldi mezőgazdasági szövetkezet elnökét választotta meg vezetőjének. A széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkező új elnök egy dinamikusabban működő , vezetésében megfiatalodást igért és egy szervezeteiben is megerősödő - bővülő HANGYA felépítését tekinti legfontosabb feladatának.

Koronavírus

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra !

A koronavírus járvány miatti helyzettel összefüggésben folyamatosan frissítettük híreinket, közleményeinket. A Magyar Országgyűlés  a 2020 LVII. törvénnyel a veszélyhelyzetet megszüntette, és a a 2020 LVIII. törvénnyel átmeneti intézkedéseket hirdetett ki.

Dabastól Dabasig, 15 éve volt az gazdademonstráció

 Dabastól Dabasig, 15 éve volt az gazdademonstráció

Kibővített ülést tartott a HANGYA Igazgató Tanácsa

Nyílt ülést tartott 2020. február 12-13-án a HANGYA Igazgató Tanácsa, ahová meghívást kaptak a tagszervezetek képviselői. A kétnapos megbeszélésen a szervezet működésének jobbá tételéhez kapcsolódóan megvitatásra került a fiatalítás, a fiatal generáció megszólításának kérdése. Kiemelt téma volt a termelői együttműködések jelenlegi helyzetében jelentkező problémák, megoldási lehetőségeik, továbbá a 2021 utáni Közösségi Agrárpolitika termelői együttműködéseket érintő eddig megismert keretei.A tanácskozás a 15 évvel ezelőtt lezajlott gazdademonstráció termelői együttműködéseket érintő követeléseiről megállapította, hogy bár annak teljesítése terén bizonyos előrelépés történt, ugyanakkor annak mértéke messze nem érte el azt a szintet, ami az együttműködésre hajlandó gazdák jogos igénye. Megállapították, hogy a honlap bevezetőjeként szereplő, 2010-ben elfogadott stratégia továbbra is helyes irány, amelynek megvalósítása a gazdák érdeke. A jelenlévők ezzel összefüggésben egyhangú szavazással elfogadva az alábbiak szerinti közleménnyel hozzák nyilvánosságra álláspontjukat.

Közgyűlés után

Elnökségi ülést tartott a HANGYA

A június 13.-án tartott ülésen az elnökség értékelte a május végén tartott közgyűlés tapasztalatait, összegezte az ebből fakadó teendőket.
Döntött az elnökség arról, hogy a nemzetközi szövetkezeti napon átadásra kerülő OSZT elismerésre Csizmadia György alelnököt javasolja.

Lobby a kormányzatnál a termelők szövetkezeti együttműködéséért

Források, és védelem kell a termelők szövetkezeti együttműködésének megerősödéséhez! 

A HANGYA Igazgató Tanácsa és Felügyelő Bizottsága 2016. október 13.-án ülést tartott. A tanácskozáson áttekintették, és támogatták a Vidékfejlesztési Program termelői csoport jogcímének meghirdetésével kapcsolatban a vezetés által a kormányzati szervezetekhez az elmúlt fél esztendőben eljuttatott kezdeményezéseket, annak megfelelő tartalmi követelmények melletti mielőbbi meghirdetése, és e csoportok fejlesztési lehetőségeinek érdekében.
A tanácskozás egyéb kérdései között rendkívüli aktualitásként megvitatásra került az EU és Kanada között megkötésre kerülő szabadkereskedelmi egyezmény termelői együttműködésekre gyakorolt hatása. A tanácskozás ezzel kapcsolatban elfogadta a HANGYA vezetése által előterjesztett, Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz azóta megküldésre került javaslatokat. A termelők védelmét szolgáló hazai teendőket, és az EU jognak megfelelő jogfenntartási lehetőséget javasló levél a csatolmányban olvasható.