Nemzeti intézkedés a francia gazdáknak

| 2009. október 29.

Most a mezőgazdaságot karolja fel Sarkozy

A francia mezőgazdaság az ágazatot sújtó árcsökkenéstől szenved, annak ellenére, hogy Franciaország Európa legnagyobb agrárhatalma és a közös agrárpolitika elsőszámú haszonélvezője. Nicolas Sarkozy francia elnök emlékeztetett arra, hogy a mezőgazdasági termékek felvásárlási ára egy év alatt húsz százalékot csökkent, miközben a fogyasztásra szánt élelmiszeripari termékek ára csak alig egy százalékot. "Ez az eltérés elfogadhatatlan és veszélybe sodorja a mezőgazdasági termelésünket" - jelentette ki Sarkozy egy vidéki fórumon. Hozzátette: "azért jöttem, hogy egy precedens nélküli, kivételes támogatást jelentsek be a mezőgazdaságunknak, amely egymilliárd eurós kölcsönt és 650 millió eurós egyszeri állami támogatást jelent". A hitelt 1,5 százalékos, a fiatal gazdáknak pedig 1 százalékos kamattal biztosítja még az idén a kormányzat.

Több, mint 50 ezer francia gazda október 16-án tüntetésekkel, úttorlaszokkal, forgalomlassító akciókkal tiltakozott az áresések, s így jövedelmük csökkenése ellen: szervezeteik akkor 1,4 milliárd eurós sürgősségi támogatást követeltek a kormánytól az ágazat megsegítésére. Sarkozy beszédében elismerte, hogy a mezőgazdaság "stratégiai szektor" Franciaországban, amely kulturális és identitási jegyeket is hordoz magában: "a termőföld a francia nemzeti identitás része" - hangoztatta az államfő.

A francia elnök az Európai Bizottsághoz intézett üzenetében azt kérte, hogy az unió kezdeményezzen "valódi szabályozást" a mezőgazdasági nyersanyagok árára. Sarkozy részben az uniós tejtermelői válságra utalt, amelyben Párizs a tej árának szigorúbb szabályozását követeli. A francia kormány a szezonmunkák után fizetendő járulékok alól is felmenti a gazdákat azért, hogy elsősorban a spanyol kollegáikkal konkuráló francia gyümölcs- és zöldségtermelők csökkenteni tudják áraikat.

Az államfő szerint ugyanakkor az agrárválság alapvetően a szektor szervezettségében tapasztalható egyenlőtlenségeknek és hibáknak köszönhető, ezért felkérte Bruno Le Maire mezőgazdasági minisztert, hogy az év vége előtt készítse elő a szektor modernizációs törvényjavaslatát, amelybe az utóbbi hónapokban a gazdák részéről elhangzott egyes követelések is bekerülnek. Sarkozy szerint például tarthatatlan az élelmiszeripari termékek eladásából származó bevételek elosztásának jelenlegi egyenlőtlensége, és az óriási árkülönbség a termelői és a fogyasztói ár között.

Ezért a felvásárlók és a termelők között ezentúl államilag szabályozott szerződéseket ígért az elnök, aki a gazdaságok átszervezését is javasolta. Szerinte a sok kistermelő nem tud befolyást gyakorolni az árakra: a 30 ezer francia gazdaság fele semmilyen szervezethez nem tartozik, a másik fele pedig 285 szervezetbe tömörül, amelyekkel szemben öt nagy felvásárló áll.

2009.10.27. (Forrás: ProfitLine.hu)