Meghosszabbított futamidő

| 2006. május 4.

10 év lehet a 2003-as fagy- és aszálykár mérséklésére felvett hitelek futamideje.

Az eredeti 5 évről 10 évre hosszabbíthatók azoknak a mezőgazdasági termelőknek a hitelei, akik azt a 2003-as fagy- és aszálykár mérséklésére vették fel.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, a Magyar Közlönyben megjelent rendelete szerint a futamidő meghosszabbítást azok kérhetik, akiknek a káruk 2003-ban 20-30 százalék között volt és kedvezőtlen térségben gazdálkodnak, illetve minden megkötés nélkül azok a termelők, akiknek a kára elérte, vagy meghaladta a 30 százalékot.

Az ügyintézés menete a következő: május 10-ig igazolást kell kérni a kár mértékéről, illetve a kedvezőtlen térségben történő gazdálkodásról az illetékes megyei földművelési hivatalban. A hivatal május 15-ig kiadja az igazolást, amit csatolni kell a május 20-ig a hitelt folyósító bankhoz eljuttatandó, futamidő hosszabbító kérelemhez. A módosított szerződést június 30-ig kell megkötnie a banknak és a termelőnek.

Az új futamidő az eredeti szerződéskötéstől számított 10 év lesz. A bank a hosszabbításért az üzletszabályzatában szereplő díjat számíthatja fel. A bank új éves törlesztő részletet állapít meg. Ha a termelő az idén már fizetett, akkor a törlesztés tőke részét be kell számítani az új törlesztő részlet tőke részébe.

2006. május 4.

Kapcsolódó rendelet: 32/2006. (V. 2.) FVM rendelet

 

Forrás: www.fvm.hu