Az Európai Bizottság többletkészletekre vonatkozó javaslatával kapcsolatos egységes FVM-álláspont

| 2005. augusztus 30.

Az Európai Bizottság - 230/2004/EK, valamint 735/2004/EK rendeletével módosított - 1972/2003/EK rendelete valamennyi újonnan csatlakozó ország számára előírta, hogy bizonyos mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 2004. május 1-jén rendelkezésre álló készletéről felmérést készítsen. A fenti közösségi jogszabály végrehajtását a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek készletfelméréséről szóló 103/2004. (IV. 27.) Korm. rendelet biztosította. A rendelet értelmében előírt felmérés alapján Magyarországon többletkészlet a közösségi rendeletben szereplő termékek esetében nem került megállapításra. Az eredményről hivatalosan tájékoztattuk az Európai Bizottságot.

A Kereskedelmi Mechanizmusok Irányító Bizottság 2005. július 5-i ülésén az Európai Bizottság hivatalosan ismertette - a Csatlakozási Szerződésre hivatkozva - az új tagállamokban általa meghatározott többletkészletek mértékét, illetve az ez alapján befizetendő összegekre vonatkozó előzetes számításait, mely szerint a magyar költségvetést fizetési kötelezettség terhelné (rizs, vaj, juh- és kecskehús, sertéshús, baromfihús, szőlőlé és fokhagyma többletkészletek alapján).

 

Tekintettel arra, hogy Magyarországon a felmérés eredményeként többletkészlet a fent hivatkozott közösségi rendeletben szereplő termékekre nem került megállapításra, valamint vitatjuk az eljárást, a jogi alapokat, és a számítás módszertanát, kétoldalú konzultációt kértünk az Európai Bizottságtól. Magyarországra idáig nem érkezett hivatalos, aláírással, pecséttel ellátott anyag az Európai Bizottság részéről, egyelőre csak a hivatkozott ülésen kiosztott dokumentum áll rendelkezésre.

 

A fentiek alapján az Európai Bizottság javaslata Magyarország számára elfogadhatatlan.

 

Kérem az üléseken a fenti egységes álláspont képviseletét.

 

 

Benedek Fülöp, Budapest, 2005. augusztus 30.