A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatásai

Kormányzati ciklus vége és előretekintés

 

A 2010-2014-es parlamenti ciklus zárásaként Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter levélben tájékoztatja a gazdatársadalmat a közösen elvégzett munkáról, és az elért eredményekről.

Miniszter úr levele az alábbi hivatkozásra kattintva érhető el: http://www.mnvh.eu/node/590687

Egy őrségi gazdafórumon Czerván György, a minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, és V. Németh Zsolt, a minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési-képviselő jelöltje vettek részt.

A mezőgazdaság volt tavaly a magyar gazdaság növekedésének motorja, teljesítménye a megelőző évhez képest 22 százalékkal növekedett, a bruttó hozzáadott értékből pedig az ágazat 4,8 százalékkal részesedett - mondta Czerván György a gazdafórumon.

A következő hét év uniós támogatásairól elmondta, hogy míg uniós szinten 48 milliárd euróval csökken a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés támogatása, addig Magyarország estében ez az összeg 1,9 milliárd euróval nő, ami javítani fogja az ország versenyképességét.

Részletezése szerint a SAPS hektáronként várhatóan 137 euró lesz évente, amihez 77 euró társulhat, ha a gazdák megfelelnek a környezetvédelmi szempontok érvényesítésének, a "zöldítés" feltételeinek, a fiatal gazdák pedig további 64 eurós hektáronkénti támogatásra is számíthatnak.

V. Németh Zsolt a vidékfejlesztés prioritásai közé sorolta a tudásátadás innováció elősegítését, a vidéki gazdaságok versenyképességének fokozását, a helyi termékek piacra juttatásának elősegítését, a természetközeli gazdálkodás és a szegénység csökkentését is. Elmondta, hogy ugyan közvetlenül vidékfejlesztésre kevesebb pénz áll majd rendelkezésre, mint eddig, de szeretnék elérni, hogy más programokból is legyenek bevonhatók kiegészítő források, amelyekre eddig agrárvállalkozások nem pályázhattak. Példaként említette az energiahatékonyságot és a környezetvédelmet is szolgáló uniós programokat.

Az őriszentpéteri művelődési ház nagytermét megtöltő gazdafórumon többen is túl magasnak tartották a földbérleti díjakat, ezért javasolták, hogy központilag, vagy régiónként legyen maximálva a díj. Volt olyan hozzászóló is, aki állítása szerint osztrák tulajdonostól bérli borsos áron a földet. Czerván György elképzelhetőnek nevezte, hogy régiónként határt szabjanak a földbérleti díjak emelkedésének, amelyet most - szavai szerint - a kereslet és kínálat szabályoz. Azt a konkrét esetet pedig, amikor osztrák tulajdonos adja bérbe a földet magyar gazdálkodónak a szaktárca jogászai vizsgálják majd meg, mert egy ilyen ügyletnek aligha lehet törvényes alapja - mondta.

(Forrás: VM/MNVH)