Tovább mélyül az almaválság

| 2018. augusztus 24.

 A MAGOSZ vezetősége belátta a termékpályás szövetkezés fontosságát az ilyen és ehhez hasonló válságok megoldásához, megelőzéséhez.

A HANGYA Szövetkezetek Együttműködése több mint 20 éve képviseli azt a programot, melyet Jakab István MAGOSZ elnök az M1 'Ma reggel' című adásában javasolt az ipari alma ára körül kialakult válsághelyzet kezelésére. 

Különösen fontos egy stabil, szövetkezeti alapon nyugvó hosszú távú megoldást találni, mivel az ipari alma ára mára már az étkezési alma árának beszakadásával fenyeget. Az áruházakban 400 forint körül van az étkezési alma kilónkénti ára, míg a termelőknél a gyümölcs most mindössze 70 forintba kerül.  Korábban a gazdáknak az étkezési almáért kilónként 130 forintot fizettek, így nemcsak az ipari, hanem az étkezési alma ára is „beszakadni látszik”.

Az Agrárminisztérium is látja a kialakult helyzet súlyát. Nagy István agrárminiszter is úgy nyilatkozott, hogy a felvásárlók ki akarják használni idén az almatermelő gazdákat, mert a tárcavezető szerint a feltűnően alacsony felvásárlási árat semmi sem indokolja. Megoldásként a minisztérium is egy termelői tulajdonú feldolgozó létesítésében látja az egyetlen lehetőséget.