Megújított stratégiai partnerség

A kormány támogatja a termelői szerveződéseket 

 

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Hangya Szövetkezetek Együttműködése - a szaktárca és a szakmai szervezet képviselői megbeszélésének eredményeként - megújította 2012-ben kötött stratégiai együttműködését - jelentette be Nagy István, az FM parlamenti államtitkára. A megbeszélésről szóló tájékoztatás a http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/a-kormany-tovabbra-is-tamogatja-a-termeloi-szervezodeseket linken olvasható. A kapcsolódó sajtótájékoztatón a HANGYA elnöke, Patay Vilmos összegezte az agrár rezsicsökkentés érdekében, illetve a piaci kapcsolatépítés terén edig tett lépéseket. 

 

A sajtótájékoztatón PatayVilmos részéről elhangzott, hogy ez év közepén, június 23-án agrár rezsicsökkentést hirdetett a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése a magyar termelők körében, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium is kiemelten fontos gazdasági és társadalmi ügynek tekint.

A felhívásra a HANGYA COOP Szövetkezeti Holding szervezésével több termékpályán elindult a termelők közös beszerzésének és értékesítésének előkészítése, hiszen a szervezetlen termelők mindkét esetben kiszolgáltatottságuk miatt anyagi hátrányt szenvednek.

Legjelentősebb tétel ezek sorában a műtrágyák közös beszerzése és a közös gabonaértékesítés lehet, de fontosak a jelentős kistermelői hátteret igénylő termékeknél, így a méz, a bárány, a zöldség-gyümölcs és szőlő-bor ágazatoknál elindult közös értékesítés előkészületei.

A keleti nyitás jegyében a HANGYA Holding által előkészített borexport előkészületei folynak, az idei várható rekordtermés miatt sürgető alma export számára az orosz embargó miatt alternatív értékesítési csatornák keresése indult.
Az Európai Unión belül várható túlkínálat miatt az embargó a vártnál nagyobb gondot jelenthet a hazai termelőknek.

Ez az értékesítési stop is ráirányítja a figyelmet arra, hogy sürgető feladat a magyar mezőgazdaság versenyképességének, hatékonyságának javítása, amely nemcsak termelői, hanem nemzetgazdaságilag is fontos állami érdek.
Fokozza a kihívást, hogy az eddig is jól pozícionált versenytársaink is folyamatosan törekszenek rezsicsökkentéssel a hatékonyságuk javítására. Például, legutóbbi hír szerint az osztrák gazdák közös, szövetkezeti beszerzéssel csökkentik áramszámláikat.

A globális hatások kivédése érdekében a termelői együttműködések fokozására széleskörű, a szövetkezeti elveken nyugvó „Nemzeti Összefogásra” van szükség. Nemzeti szinten leggyorsabban széleskörű termelői összefogással csökkenthetők az agrár-ráfordítások, erősíthető a piacbővítő marketing tevékenység, javítható a versenyképesség. Csak így érhető el, hogy a relatív kicsinység mellett a nagyság előnyeit hasznosítsuk.
Kezdeményezzük, hogy a Kormány az agrárium önszerveződését segítő és azt serkentő szabályozással támogassa a termelők szövetkezeti együttműködésének erősödését.
Javasoljuk a Kormánynak, hogy az agráriumot érintő prioritások meghatározásánál, az agrártermelés ösztönzésénél és korlátozó intézkedéseknél kiemelt rendező szempont legyen a termelői önszerveződések serkentése.