Elkészült az agrárkamarai törvény tervezete

| 2011. április 21.

Elkészült az agrárkamaráról szóló törvénytervezet

(VM sajtóanyag)

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium új törvénytervezetet bocsát társadalmi vitára, hogy segítse a hazai agrártársadalom összefogását, támogassa a mezőgazdaság versenyképességének növelését - mondta Fazekas Sándor a 2011. április 21.-i sajtótájékoztatóján. 
A hazai agrár- és élelmiszergazdaság szereplői jelenleg nem rendelkeznek olyan köztestülettel, amely a belső érdekegyeztetések fórumaként működne.Az új jogszabály célja, hogy a kamara egyes szűk érdekcsoportok helyett a teljes agrár- és élelmiszergazdaság általános, és együttes érdekegyeztetési testülete legyen.

 A tervezet alapján a jövőben a termelők, a feldolgozók, a kereskedők összefogva, állami beavatkozás nélkül is hatékonyan el tudják érni céljaikat.
A kamarának - a gazdálkodók és a kormányzat között önkormányzati elven működő köztestületként - az agrárágazat egészét kell erősítenie.
Az új intézmény elsősorban szolgáltatni fog, a jelenleginél jóval nagyobb körnek nyújtva az eddigieknél több és hatékonyabb segítséget.
A tervek szerint a tagság - minden mezőgazdasági és élelmiszergazdasági szereplőnek - a termelők mellett a feldolgozóknak és a kereskedőknek is - alanyi jogon jár.
A tagsági kör kiszélesítésével a kamara potenciálisan több százezer tagot tömöríthet, így a jelenleginél jóval erősebben jelenítheti meg az agrárium és a vidék érdekeit.
Az etikai normák belső betartatásával a jövőben a kamara maga szűrheti ki a tisztességtelen módszerekkel élő termelőket, kereskedőket és forgalmazókat, a tagok egymás közti vitáit házon belül lefolytathatja.
A törvénytervezet szerint az agrárgazdasági szereplők túlnyomó részének a tagság ingyenes lesz, tagdíjat csak bizonyos bevétel felett, sávosan kell fizetni.
A jogszabálytervezet széles körű társadalmi vitája május 15-én zárul, majd a további egyeztetéseket követően, még a nyári szünet előtt az Országgyűlés elé kerül.
 

 

A jogszabályt az alábbi linken lehet elérni: http://www.kormany.hu/download/f/43/30000/kamarai%20tv%20%20honlapra.pdf
A minisztérium várja a véleményeket, javaslatokat a vidékfejlesztési minisztérium címére (1055 Kossuth tér 11.) vagy az agrarkamaraitv@vm.gov.hu e-mail címre.