40 milliárd élelmiszer-feldolgozásra, 10 milliárd a borászatoknak

Állati és növényi alapanyagok feldolgozására lehet pályázni ősszel, a teljes keretösszeg 50 milliárd forint. A fejlesztési célok közül elsősorban az energiahatékonyság növelését, a kiemelt régiók fejlesztését, illetve a munkáltatást jutalmazza a kiíró.

Mindkét forrás 80 százalékban az "élelmiszerláncba való integrálódást" segíti, ez alatt új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása; és/vagy a célterülethez tartozó tevékenységet szolgáló épületek, építmények kivitelezése értendő. Egy kisebb összeg az energiahatékonyságot növelő beruházásokat, illetve új vállalkozás indítását szolgálja.

Az adható pontszámok alapján az a pályázó nyer nagy eséllyel, aki a beruházás energiaszükségletét legaléább 30 százalékban megújuló forrásból kívánja biztosítani, illetve legalább 30 százalékos fajlagos energiahatékonyság-javulást ér el vele; világörökségi területen vagy fejlesztendő térségben végzi a beruházást; kevesebb mint 10 millió forint támogatásból biztosít új munkahelyet.

A projekt megvalósítására 24 hónap áll rendelkezére, a fenntartási kötelezettség öt év. Az élelmiszeripari feldolgozásra kiírt pályázaton nemcsak mezőgazdasági termelők (bevételek több mint fele a mezőgazdaságból származik) vehetnek részt, de ekkor elvárás, hogy a támogatási kérelemmel érintett tevékenység Annex I. termékek feldolgozására irányuljon.

A kérelmeket várhatóan december 10-én lehet benyújtani először.