Az Európai Bizottság megemelte a zöldségágazatnak szánt támogatást

Kétszáztíz millió eurót biztosít az unió a zöldségtermelők azonnali megsegítésére - jelentette be Dacian Ciolos uniós biztos. A kártérítés mértéke a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak 50 %-a lesz. A TÉSZ-ek (Termelői és Értékesítési Szervezetek) tagjai, az Operatív Programjuk figyelembe vételével, akár 70%-os kárenyhítést is elérhetnek.

Az unió azokat a gazdákat kompenzálja, akik a németországi hasmenésjárvány okozta pánik miatt nem tudták eladni a zöldségeiket. A döntés a gazdák lehető legszélesebb körét érinti, az őstermelőket is.

A támogatásból a május 26-június 30. közötti időszakra vonatkozó kárenyhítési igényeket fogják kielégíteni. A kártalanítást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon, és a salátán kívül a cukkinira és a paprikára is.

Ha a javaslatot június 14-én az Irányító Bizottság elfogadja, a segítség már július közepén eljut a gazdákhoz.

Mint ismeretes Fazekas Sándor az EU Mezőgazdasági Tanácsának soros elnöke rendkívüli agrárminiszteri találkozót hívott össze keddre, hogy az önhibájukon kívül bajba jutott gazdák kártérítést kapjanak.
Fotó: Európa Tanács

A rendkívül feszült hangulatú, ötórás ülésen a tagországok miniszterei azt kérték a biztostól, hogy a Bizottság emelje meg a 150 millió eurós támogatás összegét, növelje a kártérítés mértékét és terjessze ki más zöldségfélékre is a kompenzációt.

Fazekas Sándor újabb agrárdiplomáciai sikernek értékeli, hogy a Biztos a Miniszterek Tanácsának összes észrevételét elfogadta, és egy napon belül újabb javaslatot terjesztett elő. Ciolos a közleményében azt is hangsúlyozta, hogy az EU nincs felkészülve az ilyen típusú válságra, ezért a Közös Agrárpolitika reformja során megoldást kell találni a hasonló problémák kezelésére.

(forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)