Ülést tartott a Szőlő-bor HANGYA Szakági Szövetség

A szakági szövetség rendkívüli közgyűlése

A várható szüreti feszültségek kezelhetősége érdekében rendkívüli tanácskozásra ültek össze Kecelen a Szőlő-Bor Termelői Csoportok Országos Szövetsége, HANGYA Szakági Szövetség tagjai.

A tanácskozáson résztvevő termelői csoportok 6000 hektár szőlőültetvényt művelő 2500 termelőt képviselnek. Az általuk integrált idén várható 48.000 tonna szőlő értékesítését nagymértékben nehezíti az olcsó olasz borimport akadály nélküli beáramlása. Az eddigi intézkedéseket megkésettnek és súlytalannak tartják. Példaként említették az osztrák termelőket tömörítő szövetkezeteket, akik kormányzati és helyi egyértelmű intézkedésekkel rövid idő alatt talpra álltak, piacukat visszaszerezték, és a világ minden részébe exportálnak kiszámítható és tisztességes megélhetést biztosítva a termelőknek. A magyar borfogyasztás több mint egyharmada az olcsó olasz importborra alapozott, amit már inváziónak, dömpingnek lehet nevezni. Más országban ilyet a termelők nem hagynak megmozdulás nélkül.
Az értékesítés gondjain - bár várhatóan a szüreti árakra idén még csekély hatása lesz a kiegyensúlyozatlan hazai felvásárlói piacon - a termelői csoportok közös értékesítésének előkészítését kezdték meg a résztvevők a Szövetség tagságával létrejött HANGYA COOP Holdingon keresztül, amely szövetkezeti alapú magyar szerveződés.