HANGYA Közgyűlés

 A HANGYA  2014. május 30.-án megtartotta éves közgyűlését. A közgyűléshez kapcsolódó szakmai programban Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára és Mezőszentgyörgyi Dávid, az MNVH főtitkára tartott ismertetést a 2014 után fejlesztési programokról, ifj. Hubai Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a HANGYA partnerségi lehetőségeiről, illetve dr. Tóth Ágnes, a KIM képviselőjének bevezető előadása után konzultációra került sor az új Ptk. és az új tartalmú szövetkezeti törvény alkalmazásával kapcsolatos kérdésekről. A közgyűlés rögzítette a HANGYA álláspontját mind a fejlesztési programok, mind a jogi szabályozás tekintetében a szövetkezetek helyzetének javítását szolgáló azon intézkedésekre, amelyek szükségesek a nemzetgazdaság fejlesztése és a vidékfejlesztés, a vidéki foglalkoztatás javítása érdekében.

A közgyűlés által elfogadott zárónyilatkozat az alábbiakat tartalmazza:

A HANGYA 2014. évi közgyűlésének
Zárónyilatkozata

1. A HANGYA Szövetkezetek Együttműködése közgyűlésén áttekintve a 2013. évi folyamatokat és 2014. évi feladatait megállapította, hogy a szervezet által 2010-ben a vidékfejlesztés érdekében javasolt kormányzati stratégiai lépések megtétele változatlanul napirenden van. Ezért a kormányzati folyamatosságra is tekintettel külön is felhívja a figyelmet a közjavakat jelentő szövetkezeti együttműködések gazdasági, társadalmi pozíciójának javítása, a vidéki foglalkoztatás emelése érdekében a most induló kormányzati-, és EU támogatási ciklusban a szervezetünk honlapján is szereplő stratégiai dokumentumban szereplő kérdések, kiemelten
- a szövetkezeti együttműködést ösztönző pénzügyi, gazdasági szabályozás
- a fejlesztési források felhasználásában a szövetkezeti közösség preferenciája
- a szövetkezetek nemzetközi elveit következetesen alkalmazó jogi környezet
területén a további előrevivő lépésekre.

2. A HANGYA Szövetkezetek Együttműködése továbbra is küldetésének tekinti a termelői csoportok működési feltételeinek javítását, és azok gazdasági erejének javítását a vidék fenntarthatósága, népességmegtartó- képességének fokozása, és a feketegazdaság visszaszorítása érdekében is. Ezért kiemelten szorgalmazza az EU vidékfejlesztési intézkedéseiben lévő lehetőségek – külön is hangsúlyozva a hozzáadott értéket teremtő beruházások, a rövid élelmiszerlánc tematikus program és az innováció - terén a szövetkezeti együttműködések preferenciáját, mint a források leginkább átlátható és társadalmilag leginkább hatékony felhasználási lehetőségét.

3. A HANGYA és mögötte lévő szervezeteinek képviselői a HANGYA-COOP Szövetkezet létrehozásával megindították a termelői integráció gazdasági kereteinek kialakítását. A szervezet stratégiai partnerének tekinti mindazon szervezeteket, amelyek a HANGYA szellemiségét és üzleti hagyományait kívánják ápolni, és a szövetkezetet a tagjaik javára, a termelői összefogás profitcentrumaként, ugyanakkor tagsága felé modern piaci szerveződésként non-profit jelleggel működtessék.

4. A HANGYA valódi partnerséget kínál, vár és remél a nemzeti együttműködés szellemében mind a szövetkezeti, mind az ágazati partnereitől, illetőleg a kormányzati szervektől, parlamenttől. Figyelemmel arra a tényre, hogy az agrár- érdekképviseleti szervek közül csak a HANGYÁ-nak van nyilvánosan közzétett szövetkezeti rendszerfejlesztési programja, arra kérjük a magyar gazdákat, gazdálkodó szervezeteket, valamint a társ- érdekképviseleteket, így különösen az AGRYÁ-t, a MAGOSZ-t és a MOSZ-t , hogy működjünk együtt a magyar gazda- társadalom gazdasági biztonsága, jövedelmezőségének emelése, piaci érdekérvényesítése érdekében a szövetkezeti hálózat bővítésére és a termelői tulajdonú élelmiszeripari háttér megteremtésére. Legyen ez a Nemzeti Együttműködési program része, amely egyidejűleg a Kárpát- medencei gazdasági régió felvirágozását is szolgálja.

5. Valljuk, hogy a szövetkezeti együttműködésben rejlő erőket közös nemzeti céljaink elérése érdekében az eddigieknél hatékonyabban kell valamennyiünknek kihasználni. Ezért kiemelt fontosságúnak tekintjük, hogy még az idei évben a szövetkezeti rendszer jogi kereteit a kormányzati szervek és a parlament a korábban a FIDESZ honlapján társadalmi vitára bocsájtott, és azt követően véglegesített tervezet szellemének megfelelően korrigálja.

Budapest 2014. május 30.

 

dr. Szabó Zoltán                                                             Szeremley Béla                                               Patay Vilmos
a HANGYA főtitkára                                                    a HANGYA társelnöke                                      a HANGYA elnöke