Agrár rezsicsökkentés

Rezsicsökkentést az agrárágazanak!

 A mai napon tartott sajtótájékoztatón Patay Vilmos, a HANGYA és a HANGYA COOP elnöke sajtótájélkoztatón jelentette be a szervezet  agrár rezsicsökkentésre vonatkozó felhívását.

A kiadott sajtótájékoztató szövegét az alábbiakban ezúton is közzétesszük.

"A magyar termelők piaci érdekérvényesítő képessége a társadalmi struktúra-váltás után erőteljesen lecsökkent egyéni és nemzeti szinten egyaránt, amelynek alapvető oka, hogy a tulajdonváltással párhuzamosan nem alakult ki az új tulajdonosi szerkezetnek megfelelő nemzeti érdekvédelmi szerveződés.
Ennek egyenes következménye lett, hogy:

• Jövedelem-elszívás és kiáramlás következtében az elmúlt 23 évben drasztikusan csökkent a mezőgazdaság bruttó termék kibocsájtása.
• A szervezetlenségből adódó alkupozíció hiánya miatt a hazai agrárszereplők hatékonysága és versenyképessége elmarad a legfontosabb versenytársakétól, mivel drágábban vesznek, illetve feldolgozatlanul és olcsóbban adnak el.
• A hazai agrártermelők részesedése a termékpályákon képződő profitból elfogadhatatlanul alacsony, ugyanakkor kockázatvállalása aránytalanul magas a fontos versenytársakéhoz, illetve a termékpálya többi szereplőjéhez képest.
• Az agrártermelés átalakulása erős hatással volt a vidék gazdasági eltartó képességére, a foglalkoztatás csökkenésére, amely a hátrányos térségek gyorsuló leszakadását eredményezte.

VÁLTOZÁSRA VAN SZÜKSÉG!

• Nemzeti összefogás szükséges egy intézményesült szervező erőre alapozva, amely a méretkülönbségtől függetlenül érvényesíti a magyar gazdálkodók érdekeit a globális piaci viszonyok között
• Ezt szolgálja a HANGYA agrár rezsicsökkentést célzó kezdeményezése, ennek érdekében hoztuk létre a HANGYA COOP Szövetkezeti Holdingot.
• A változáshoz növelni kell a hazai agrártermelés versenyképességét, a minőségi áru-alapot és ezzel együtt növelni kell a hazai termelők részesedését a hozzáadott érték előállításában.
• A verseny és együttműködés édestestvérek a piacon, ezért számítunk a méltányos együttműködésre nyitott szállítók és vevők partnerségére.
• Közös beszerzésekkel, országosan együttes fellépéssel, el lehet érni, hogy a legkedvezőbb piaci árakon jusson hozzá minden termelő (kicsi és nagy) a szükséges input-anyagokhoz, szolgáltatásokhoz.
• Közös értékesítéssel, országosan együttes fellépéssel, el lehet érni, hogy a legkedvezőbb piaci árakon lehessen értékesíteni az előállított terményt, terméket, élőállatot minimális további személyes termelői ráfordítással.
• Az agrár rezsicsökkentés és versenyképesség része legyen a termelői szövetkezeti szerveződések közhasznukkal arányosan méltányosabb adóztatása, szövetkezéseik támogatása.

A termelői együttműködést vállaló közösségek képviselőjeként várjuk ehhez a Nemzeti Összefogáshoz a Kormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és valamennyi társ-érdekképviselet teljes támogatását.

2014. június 23.

Patay Vilmos
a HANGYA Szövetkezeti Együttműködés és
a HANGYA-COOP
elnöke" 

Az elsődleges sajtóreakciók az alábbi linkeken tekinthetők meg:

Rezsit csökkent a Hangya az agráriumban (InfoVilág, 2014.06.23 18:15) Hódít a rezsicsökkentés-divat? Patay Vilmos, a HangyaHolding elnöke ma újságírók előtt jelentette be, hogy a Hangya Szövetkezeti Együttműködés közös beszerzések és értékesítések létrehozásával szeretne agrár-rezsicsökkentést elérn...
2. 'Agrár rezsicsökkentést'hirdet a Hangya (ProfitLine, 2014.06.23 16:41) "Agrár rezsicsökkentést" hirdet a Hangya Szövetkezeti Együttműködés közös beszerzések és értékesítések létrehozásával - mondta Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.
3. "Agrár rezsicsökkentést" hirdet a Hangya (Inforádió, 2014.06.23 16:39) "Agrár rezsicsökkentést" hirdet a Hangya Szövetkezeti Együttműködés közös beszerzések és értékesítések létrehozásával - mondta Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.
4. Agrár rezsicsökkentést hirdet a Hangya (Magyar Hírlap, 2014.06.23 16:37) Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke kifejtette, a magyar agrártermelők piaci érdekérvényesítő képessége erőteljesen lecsökkent, amelynek oka, hogy a tulajdonváltással párhuzamosan nem alakult ki az új tulajdonosi szerkezetnek me...
5. "Agrár rezsicsökkentést" hirdet a Hangya (Agroinform, 2014.06.23 16:34) Közös beszerzéssel akár 10 százalékkal is mérsékelhetnék költségeiket a magyar agrártermelők, együttes értékesítéssel pedig kedvezőbb árakat érhetnének el.
6. Agrár rezsicsökkentést hirdet a Hangya (Mon.hu, 2014.06.23 16:24) Budapest, 2014. június 23., hétfő (MTI) - "Agrár rezsicsökkentést" hirdet a Hangya Szövetkezeti Együttműködés közös beszerzések és értékesítések létrehozásával - mondta Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke hétfőn, sajtótájékoztat...
7. Agrár rezsicsökkentést hirdet a Hangya (MagyarOnline, 2014.06.23 16:22) Budapest, 2014. június 23., hétfő (MTI) - "Agrár rezsicsökkentést" hirdet a Hangya Szövetkezeti Együttműködés közös beszerzések és értékesítések létrehozásával - mondta Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke hétfőn, sajtótájékoztat...
8. Agrár rezsicsökkentést hirdet a Hangya (Trademagazin, 2014.06.23 16:21) "Agrár rezsicsökkentést" hirdet a Hangya Szövetkezeti Együttműködés közös beszerzések és értékesítések létrehozásával - mondta Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke. Számításuk szerint a magyar agrártermelők átlagosan 10 százalékk...
9. Ez lenne az "agrár rezsicsökkentés"? (AgrárSzektor, 2014.06.23 16:05) Tíz százalékkal lehetne csökkenteni a kiadásokat a Hangya szerint.
10. Agrár rezsicsökkentést hirdet a Hangya (Borsod Online, 2014.06.23 15:56) Budapest, 2014. június 23., hétfő (MTI) - "Agrár rezsicsökkentést" hirdet a Hangya Szövetkezeti Együttműködés közös beszerzések és értékesítések létrehozásával - mondta Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke hétfőn, sajtótájékoztat...
11. "Agrár rezsicsökkentésnek" nevezték el a közös beszerzést (Privátbankár, 2014.06.23 15:48) "Agrár rezsicsökkentést" hirdet a Hangya Szövetkezeti Együttműködés közös beszerzések és értékesítések létrehozásával mondta Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke. A tagszervezetek 11-12 ezer termelőt képviselnek.
12. "Agrár rezsicsökkentést" hirdet a Hangya (Elemzésközpont, 2014.06.23 15:44) "Agrár rezsicsökkentést" hirdet a Hangya Szövetkezeti Együttműködés közös beszerzések és értékesítések létrehozásával - mondta Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.tovább
13. "Agrár-rezsicsökkentést" hirdet a Hangya (Híradó.hu, 2014.06.23 15:36) Közös beszerzéssel, illetve együttes értékesítéssel mérsékelnék versenyhátrányukat az agrártermelők.
14. Ez lenne az "agrár rezsicsökkentés"? (Portfólió, 2014.06.23 15:25) Tíz százalékkal lehetne csökkenteni a kiadásokat a Hangya szerint
15. Agrár rezsicsökkentést hirdet a Hangya (Webrádió, 2014.06.23 14:57) Agrár rezsicsökkentést hirdet a Hangya Szövetkezeti Együttműködés közös beszerzések és értékesítések létrehozásával - mondta Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.
16. Már "agrár rezsicsökkentés" is létezik (hvg.hu - gazdaság, 2014.06.23 14:54) Közös beszerzések és értékesítések létrehozásával "agrár rezsicsökkentést" hirdet a Hangya Szövetkezeti Együttműködés. Szerintük áltagban a magyar agrártermelők 10 százalékkal mérsékelhetnék költségeiket közös beszerzéssel.