Pénzeső az agráriumnak?

Konferencia a közeli és távoli jövőről

2021. március 17-én a Portfolió szervezésében egy három blokkra tagolódó on-line konferenciára került sor. Az első blokkban az idén várható fejleményekről Viski József helyettes államtitkár (AM) adott tájékoztatást. Az előadásáról készült összefoglaló a https://www.agrarszektor.hu/agrarpenzek/itt-a-bejelentes-oriasi-kifizet… linken olvasható, míg az előadáshoz kapcsolódó prezentációt csatolmányunk tartalmazza.

A második blokkban Éder Tamás moderálásával Juhász Anikó helyettes államtitkár (AM), Papp Gergely főigazgató-helyettes (NAK) és Mezei Dávid igazgató (Takarékbank Zrt.) részvételével kerekasztal beszélgetésre került sor a 2021-2027 éves KAP magyar kilátásairól. Ebben kiemelt témát jelentett egyfelől a közvetlen támogatások megváltozó feltételeire való felkészülés, és a gazdák felkészítése; másfelől az a kormányzati döntés, hogy az uniós források mellé rendelt nemzeti társfinanszírozás mértékét megemelve 4265 milliárd forintot fordít a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére. Az új területalapú támogatásra 2023-tól kerül sor, és a NAK azt tervezi, hogy minden gazdát személyes konzultációval segíti a területalapú támogatások lehető legoptimálisabb elérését szolgáló megoldás kiválasztásában. Jelentős kihívást jelent ugyanis a gazdák számára az unió ú.n. „Green Deal” (Zöld célkitűzés) programja, mivel az ebből származó kötelezettségek teljesítése teszi lehetővé egyéni szinten a területalapú támogatások eddigi szintjének megőrzését.

A tanácskozás harmadik blokkjában Bán Zoltán moderálása mellett 3 pénzintézet képviselője ( Hollósi Dávid /Takarékbank Zrt./, Takács Zsolt /Raiffeisen Bank)/ és Leskó Tamás /Agrár-Vállakozási Hitelgarancia Alapítvány/) elemezte a várható pénzbőségből adódó banki feladatokat, amire nekik is fel kell készülniük. Egybehangzóan azon az állásponton voltak, hogy az ágazat jelentős eladósodása mellett a kereskedelmi bankok csak a garanciaintézmény segítségével tudnak eleget tenni a kihívásnak, hogy a gazdálkodók a rendelkezésre álló támogatásokat eredményesen fel tudják használni.

Csatolmány Méret
Dr. Viski József - Agrár Klub 2021/03/17 1.11 MB