Meglódultak a gabona árak - és egy jó ideig magasan is maradnak

| 2018. szeptember 13.

Folyamatosan érkeznek a rossz hírek a környező országokból: kevesebb és rosszabb minőségű lett a búzatermés a vártnál. Lengyelországban és a balti térségben azonban még nem végeztek az aratással,Oroszország és Ukrajna pedig még nem összesítette az eredményeket. Ezzel együtt minden reményünk megvan a hosszan tartó, magas árakra, ami a kukorica és az árpa piacát is érinti.

Az elmúlt két napban Németországból és Olaszországból is 10-12 euróval magasabb vételi szándékok jelentek meg a búzára és kukoricára, mint két héttel ezelőtt, a helyi tőzsdék pedig elkezdték lekövetni a párizsi Matifot. Visszanézve az elmúlt évek történéseit, az agrárszektor.hu elemzője úgy véli, még 10-15 euró plusz van e két gabona árában, azaz minden adott a további erősödéshez.

Az elmúlt két hét időjárása és az eddig feldolgozott betakarítási eredmények ugyanis egyaránt elkeserítőek. A lengyel, a balti, a belorusz és az ukrán búza minősége tovább romlott, tehát már biztosra vehető, hogy nemcsak Európa atlanti felén lódulnak meg a gabonaárak. Az egész térséget súlyosan érinti az aszály, amit a napokban nyélbe ütött, egyiptomi tender eredménye is visszaigazol: a két héttel ezelőtt érvényes 205 dolláros tonnánkénti árszintet 15 dollárral meghaladva sikerült megkötni az üzletet. Mindez azt jelenti, hogy a számunkra fontos konstancai ár jelentősen emelkedik, ami egészen a telephelyig visszahat.

Európa északi térségét nálunk jobban érinti az aszály, ezért Magyarország kivételesen jó helyzetbe kerül idén.
Konstanca irányába és nyugatra értékesítve is kiváló búzaárakra számíthatunk, de az árpa és a kukorica jegyzése is hasonló ütemben emelkedik. Utóbbit leginkább a milánói tőzsdén tudjuk lemérni, márpedig a magyar termelőknek az olasz piac rendkívül fontos. Bár déli vevőnk ébred a leglassabban, már ott is 7-10 euró közötti áremelkedést produkált a búza és a kukorica mindössze egy hét leforgása alatt, miközben az árpa is drágult.

Mindez azt jelenti, hogy a 12-13 %-os fehérjetartalmú búza már telephelyen is ér 51-53 ezer forintot, és ami különösen biztató: ez az árszint várhatóan egy fél évig így is marad.
2015-ben volt utoljára ilyen magas a betakarítás utáni búzaár, ám akkor a kezdeti 51 ezer forintos árszint a következő év elejére 46 ezerre esett. Most azonban más a helyzet az agrárszektor.hu elemzője szerint. Valóban nagyon a kevés és gyenge minőségű a búza. Az eredmények összesítésekor ugyan kiderülhet még, hogy az orosz és az ukrán termés jobb a vártnál, mégis kicsi az esélye a nagyobb árcsökkenésnek. Az atlanti és a balti térség gyenge eredményei már készpénznek vehetők, és nagyon rosszak a kukorica kilátásai is. Sajnos az utóbbi sorsa még nálunk is kérdéses, pedig idén a lengyelek is megjelenhetnének a vevőink között, fel tudnánk venni a versenyt az ukrán ajánlatokkal. A többhetes aszály és forróság azonban bizonytalanná teszi nálunk is a termést, így azt tanácsoljuk a gazdáknak:

A búza értékesítéből hozzák ki a lehető legtöbbet, mert idén ez a termény teremti meg a jövő évi gazdálkodás anyagi alapjait.

Forrás: agrarszektor.hu