Sertéspiac : 3-4 milliárd forint a sertéstartók támogatására

| 2007. október 18.

Az idén és jövőre is a sertéstartók támogatására a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium mintegy 3-4 milliárd forintot szán - tájékoztatta az újságírókat szerdán Budapesten Máhr András, a tárca szakállamtitkára, néhány órával azután, hogy a sertéstartók bejelentették: országos demonstrációt tartanak november első dekádjában.

Az FVM szakállamtitkára közölte: az agrártárca át kívánja vállalni a termelőktől az állategészségügyi díjakat, továbbá a takarmányellátáshoz szükséges pénzt hitelből is lehet majd finanszírozni, emellett ötéves úgynevezett konszolidációs hitelt is szeretnének nyújtani a sertéstartóknak, valamint vissza kívánják állítani az úgynevezett állatjóléti támogatást, amely állatonként 1.800 forint.

Emellett az Európai Unióban a magyar agrárkormányzat már a jövő hét elején tartandó luxemburgi miniszteri tanácsülésen kezdeményezi, hogy az EU léptessen életbe a sertéságazatban intervenciós intézkedéseket - bár erre több mint 20 éve nem volt példa - és úgynevezett magántároltatási rendszert is hozzon létre. Ez utóbbi segítené a gazdálkodókat a jelenlegi piaci anomáliák leküzdésében.

Máhr András megjegyezte, hogy a világpiacon csökken a sertéshús ára és e tendencia alól Magyarország sem kivétel.

Elmondta: a felvásárlási árak az elmúlt időben mintegy 10 százalékkal csökkentek, a feldolgozók átadási árai a kereskedőknek szintén mintegy 5 százalékkal mérséklődtek, ugyanakkor a fogyasztói ár 12 százalékkal emelkedett.

Az MTI kérdésére Máhr András elmondta: nem tartja valószínűnek, hogy a magyar sertésállomány 1,5 millió körüli mennyiségre csökkenjen belátható időn belül. Azt viszont nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az állomány 20-25 százalékkal mérséklődik a jelenlegi, mintegy 3,8 millió darabhoz képest.

A szakállamtitkár közölte azt is: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban az állattenyésztés feltételeinek fejlesztése prioritást élvez. Az elkövetkezendő években összesen mintegy 250 milliárd forintos forrásra lehet számítani ezen a területen.

Országos demonstrációt tartanak november első dekádjában a sertéstartók, mivel tarthatatlannak ítélik helyzetüket - hangzott el szerdán, a Sertéstartók Országos Választmányának ülését követő sajtótájékoztatón.

Mészáros Illés választmányi elnök közölte: Magyarországon akár 1,5 millió darabra is csökkenhet a sertések száma jövőre, amennyiben sürgős intézkedések nem történnek az ágazat megmentése érdekében. Jelenleg ugyanis egy-egy gazda 120-140 forintot fizet rá kilogrammonként a sertéstartásra. A felvásárlási árak 220-240 forint között mozognak kilogrammonként, a sertés előállításának önköltsége pedig 340-360 forint.

A szakemberek szerint, ha nem történik változás, úgy rövid időn belül megszűnhet Magyarországon a sertéstartás.

 

Forrás: FVM