Farmer-Expo - Gráf József A magyar gazdáknak nem lesz félnivalójuk versenytársaiktól

| 2007. augusztus 30.

Ha 2011-12-re kiegyenlítődnek az európai uniós támogatások, a magyar gazdáknak nem lehet félnivalójuk európai vetélytársaiktól - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a debreceni Farmer-Expo szerdai megnyitóján.

Az agrártárca vezetője emlékeztetett arra, hogy a tavalyi kivételesen jó év volt az agrárium számára, a rendszerváltás óta a legkiemelkedőbb eredményeket hozta. A 2005. évi 44,5 milliárd forintról tavaly 71,5 milliárdra nőtt a mezőgazdaságban a társas vállalkozások eredménye, és több mint 70 milliárdra a magángazdaságoké. A 140 milliárd forintos eredményt a mezőgazdaság 1.600 milliárdos árbevételből produkálta.

Ugyanakkor - mutatott rá a tárca vezetője - rendkívül aránytalan a nyereség megoszlása, mert 75 százalékban a növénytermesztők részesültek belőle, és csak 25 százalékban az állattenyésztők. Ezen kíván javítani a tárca az agrárszerkezet megváltoztatásával - tette hozzá Gráf József.

Az agráriumba befektetett tőkére 8 és fél százalékos nyereséget sikerült elérni, ami európai viszonylatban is vezető helyre sorolja Magyarországot - fejtette ki a miniszter. Három évvel korábban még fél-másfél százalék között mozgott a bevétel- illetve a tőkearányos nyereség. S mindezt még csak 64,5 százalékos uniós támogatottsági szinttel érték el az agrárcégek - mutatott rá Gráf József.

A XVI. Farmer-Expo megnyitóján kiosztották a kamarák és a szakmai szervezetek díjait, valamint Debrecen város termékdíjait. Az utóbbiakat az Agro-Legato Kft., az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete, a Pápai Hús Zrt., a Master Good Kft. és a Mórakert Szövetkezet kapta, míg a terméknagydíjat a Dél-alföldi Kertészetek Szövetkezete érdemelte ki.

A megnyitóval szerdán megkezdődött 4 napos mezőgazdasági szakkiállításon és vásáron a már bevált tenyészállat bemutató és bírálat mellett több élelmiszerágazat számára tartanak tanácskozásokat. Az állattenyésztési ágazat kétnapos konferenciát rendez a XXI. századi megváltozott állattartásról. A tanácskozás érinti az állatitermék-feldolgozást, a takarmányozást és az állattenyésztés melléktermékeinek hasznosíthatóságát.

Emellett gasztronómiai bemutatók és szórakoztató rendezvények színesítik a programot. A szombati zárónapon a színész és rendező Szőke András, valamint Magyarország "erős embere", Fekete László közreműködésével baromfi szépségversenyt, illetve kacsa- és libaúsztató versenyt tartanak az Expo helyszínén, Debreceni Egyetem agrárcentrumában.

Forrás: fvm.hu