Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok - Gráf József: Történelmi felelősségünk az 1.300 milliárd forint felhasználása

| 2007. szeptember 13.

Magyarországon nem lesz takarmányhiány, mivel a kormány lépéseket tett a gabonatakarmány biztosítására, és uniós engedélyezés előtt áll egy takarmányvásárlási hitel, amellyel a magas gabonaárak hatását jövő évre lehet áttolni - jelentette ki Gráf József a 23 Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok megnyitóján, szerdán.

"Lépéseink egy része nem volt nyilvános, mivel további árfelhajtó hatása lett volna" - tette hozzá a miniszter, aki a takarmányvásárlási hitelről elmondta, azoknak, akik legalább ötven százalékát megvásárolják a takarmánynak, öt éves futamidővel, egy éves fizetési moratóriummal 50 százalékos kamattámogatású hitelt biztosítanak.

Gráf József az ország történelmi felelősségének nevezte, hogyan "élünk azzal az 1.300 milliárd forinttal, melyet a következő hat és fél évben az agrárium fejlesztésére fordíthatunk, melyhez minden adottságunk és tehetségünk ellenére eddig hiányzott a tőke". A miniszter kiemelte, hogy az ágazatnak összesen 58 pályázati jogcíme van, amelyek folyamatosan jelennek meg a tárca honlapján.

A látogatókat szombatig várja a magyar agrárgazdaság egyik legnagyobb kiállítása, a 23. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok, melyen 12 ezer négyzetméteren közel 200 kiállító mutatkozik be.

A vásár résztvevőinek 80 százaléka mezőgazdasági gépeket és felszereléseket gyárt, illetve forgalmaz, de a vetőmaggal, műtrágyával, illetve a mezőgazdasági informatikával foglalkozó cégek is bemutatkoznak a gazdanapokon. A kiállítás házigazdája a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft., társrendezője az IKR Zrt..

A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok egyik sajátossága a szántóföldi gyakorlati gépbemutató, amelyet az IKR Zrt. szervezésében naponta láthatnak az érdeklődők. Az IKR szakemberei a talaj nedvességtartalmát megőrző gépkapcsolásokat és a GPS rendszer előnyeit mutatják be.

Az IKR Zrt. "A Megújuló energiaforrások a gyakorlatban" címmel rendez konferenciát csütörtökön, amelyen szó lesz a zöld energia felhasználás előállítás kérdéseiről a biodízeltől a biogázig. A következő napon a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról tartanak szakmai fórumot.

 

Forrás: FVM