Tejjel az istállótól az asztalig= termelői tejüzem

Megkezdte a termelést a petőfiszállási tejfeldolgozó üzem

December 2-án megkezdték a Szentkúti termékcsalád gyártását a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet petőfiszállási feldolgozó üzemében. A beruházáshoz a Vidékfejlesztési Programból 347 millió forint támogatást kapott a jelenleg mintegy 150 tejtermelő családot tömörítő szövetkezet. Az üzem ünnepélyes átadása december 13-án, pénteken lesz.

A minősített termelői csoport még 2016 áprilisában nyújtott be támogatási kérelmet a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” című VP-3-4.2.1-15 kódszámú felhívásra, amely támogatásban részesült. A legkorszerűbb technológiával felszerelt tejüzemet a Vidékfejlesztési Program ÉLIP pályázati forrásainak felhasználásával, kollektív, zöldmezős beruházás keretében építették meg. A projekt 2017 augusztusában indult azzal a végső céllal, hogy a szövetkezet tevékenységét tejfeldolgozással bővítsék. A nettó 747 millió forint értékű beruházással – amely a Vidékfejlesztési Program 347 millió forintos európai uniós támogatása mellett mintegy 400 millió forint önerőt is tartalmaz – 20 munkahelyet teremtenek – hangsúlyozta Ván Jenő, a szövetkezet elnöke.

A Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet a tanyás térségekben külön-külön, egymástól szétszórtan termelő gazdák összefogására jött létre, és ma már napi 26 ezer liter nyers tejet gyűjtenek be. A kiváló minőségű alapanyagot eddig értékesítették. Mostantól azonban olyan termékcsalád gyártásához használják fel, amely kivételes lesz a hazai piacon. A Szentkúti termékcsalád előállításának valamennyi fázisa ugyanis – a nyersanyag előállításától a késztermék kiszállításáig – a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezethez kötődik.

– Az új tejfeldolgozóban a legkorszerűbb gépeken, modern technológiával, kiváló alapanyagból készülnek azok a magas minőségű végtermékek, amit jó szívvel szánunk a magyar családok asztalára. Még csökkentett teljesítménnyel dolgozunk, de az első partnereknek már szállítunk. Fokozatosan építjük ki a piacot, kezdetben a Kiskunfélegyháza és a környező települések üzleteiben lehet hozzájutni a Szentkúti termékekhez, de folynak a tárgyalások több potenciális kereskedelmi partnerrel is. Mivel a gazdáink által megtermelt nyerstejre áprilisig még szerződésben vállalt kötelezettségünk van egy másik feldolgozóval, tavaszig marad a visszafogottabb termelés. Azt követően viszont szeretnénk a teljes mennyiséget, vagyis a napi 20 ezer litert feldolgozni – számolt be a tervekről Ván Jenő.

A Szentkúti termékcsalád logója, a pirospöttyös tejeskanna, és a „Természetesen, jó” szlogen is mutatja: a szövetkezet számára a magas minőség és a természetesség alapkövetelmény.

– Kezdetben natúr és gyümölcsjoghurtokkal, tejföllel, tejjel, kakaóval és sajttal indulunk, és fokozatosan bővítjük a kínálatot. Termékeink adalékmentesek, vagy természetes adalékokat tartalmaznak. Törekvésünk, hogy minél inkább megőrizzük a tej valódi biológiai tulajdonságait. Ehhez természetesen kiváló minőségű alapanyagra van szükség. Mivel a mi esetünkben ezt a saját gazdáink termelik meg, a takarmányozástól az állatok tartási körülményein át az egész folyamatra befolyásunk és rálátásunk van. Tehát nemcsak tudjuk, hogy milyen nyerstejre van szükség a jó végtermékhez, hanem megtermelni is képesek vagyunk. Ebben természetesen a tagjainknak is nagy a felelőssége! Ezzel mindannyian tisztában vannak, és azzal is, hogy a feldolgozót azért építettük, hogy ők megtalálják a számításukat: lássák értelmét fejleszteni, mennyiséget és minőséget termelni. Ezért olyan árat akarunk fizetni az alapanyagért, amiért megéri ezt a munkát végezni. Feltett szándékunk, hogy a legjobbak legyünk, hogy a termelőink úgy érezzék, hogy ennek a szövetkezetnek a tagjaként járnak a legjobban.

Az új üzem ünnepélyes átadása december 13-án lesz, de ezzel nem zárul le a fejlesztési folyamat. Ván Jenő elnök tele van tervekkel úgy a termékfejlesztést, mint a technikai és szállítási feltételeket illetően. Vásároltak már két hűtőkocsit a készáru szállítására, további kettő beszerzését pedig elindították. A folytatásban – ahogy a rendelkezésükre álló önerő engedi – szeretnék tovább bővíteni a gépjárműparkot, és az üzem mellett megvásárolt területen kiszolgáló helyiségeket építeni.

 Forrás: https://felegyhazikozlony.eu/

 

A HANGYA vezetése a megnyitás alkalmából Ván Jenőnek, a szövetkezet elnökének címezve a következőkkel köszöntötte az eseményt:

"Tisztelt Elnök Úr! Kedves Jenő! Szívből örülünk az összefogás sikerének. Kívánjuk, hogy a szövetkezeti közös vállalkozásotok megerősödjön a vevők és a gazdák örömére. A jó példátok fontos üzenet a többi HANGYA szövetkezetek, de a teljes gazdatársadalom számára is. Köszönet a kitartó, célratörő munkáért. Drukkolunk, hogy minden kihívást sikerrel megoldjatok."