Jogi szabályozás

Szövetkezet jogi szabályozása

 A szövetkezetek jogi szabályozási környezete a Polgári Törvénykönyv hatályba lépésével megváltozott. Az alapvető jogi szabályozást így a 2013. évi V. törvény és a 2013-ban új tartalmat kapott 2006. évi X. törvény jelenti. A csatolt anyag a hatályos joganyagot összegzi, amelyet teljes mértékben 2015. június 15.-től kötelező alkalmazni.

Részletes útmutató a földhasználati bejelentéshez

 A MAGYAR MEZŐ- ÉS ERDŐGAZDASÁGI ÉRDEKKÉPVISELETI SZÖVETSÉG (MAÉT) tájékoztató anyaga

A FÖLDHASZNÁLAT BEJELENTÉSE
MI A TEENDŐ?

Közvetlen kifizetés szabálya 2013

 KÖZVETLEN KIFIZETÉSEK KIIGAZÍTÁSÁNAK JELENTŐSÉGE ÉS MŰKÖDÉSE

Szakmai háttéranyag

 

HANGYA Közgyűlés zárónyilatkozata

A HANGYA 2010. november 12.-i közgyűlése a következő zárónyilatkozatot fogadta el:
Zárónyilatkozat
A HANGYA Együttműködés a mai napon tartott közgyűlésén megerősítette a jövő stratégiai irányaként közzétett, az elmúlt 12 év szövetkezetépítési tevékenységének tapasztalatain alapuló javaslatát. A HANGYA „Szövetkezésben az erő” programja messzemenően figyelembe veszi az „Erős Magyarország” alapvetéseit, alkalmas eszköz lehet a kormányzat vidékfejlesztési céljának eléréséhez.

Építkezés a múltra

Kép: 

Elefántvadászatra készül a HANGYA
„A nemzetközi viszonylatban ma is korszerűnek mondható vállalkozási kultúránk alappilléreit, amelyen nemzeti versenyképességünk növelésének igénye alapul, őseink több, mint száz évre visszamenőleg megteremtették. Jelen fejlődésünkhöz nélkülözhetetlen a múltra való visszatekintés, az ebből a gazdag történelmi örökségből való táplálkozás, hogy kialakulhasson az eddigi liberális gazdaságpolitikával szakító új típusú összefogás, ami új struktúrát épít gazdaságban és társadalomban egyaránt. A Nemzeti Vidékstratégiában elkészült egy olyan program, amelynek egyik kiemelkedően fontos elemét vélhetően a HANGYA - típusú szövetkezés országos hálózatának kiépítése fogja adni” – mondja Szeremley Béla, a Hangya Szövetkezeti Együttműködés elnöke.

Részanyag a Vidékfejlesztési Minisztérium 2020-as stratégiájához

A VM államtitkárának felkérésére a HANGYA 2012. január végén a 2020-ig terjedő vidékstratégia előkészítő anyagaként az alábbi dokumentumot küldte meg a minisztériumnak. A minisztériumi dokumentum hivatalos közzététele előtt nem tartottuk helyénvalónak ezen anyag megjelentetését, de a társadalmi vita időszakában időszerűnek véljük részanyagunk nyilvánosságra hozását.

Magyar példák alapján dolgozták ki az amerikai agrárhitelezést 1912-ben

Az amerikai szövetségi Farm Credit elnökével a szövetkezeti alapú mezőgazdasági hitelezésről, a két legnagyobb amerikai farmerszervezet vezetőivel pedig az érdekképviseletek szerepéről és az előkészületben lévő Farm Bill fontosabb elemeiről tárgyalt Fazekas Sándor Washingtonban.

A Közösségi Agrárpolitika 2013 után

Közös Agrárpolitika 2013 után

 

Az Európai Bizottság 2011. október 12.-én előterjesztette a Közös Agrárpolitika (KAP) reformtervezetét a 2013 utáni időszakra. E javaslatnak az a célja, hogy valamennyi térségben növelje a mezőgazdaság versenyképességét, fenntarthatóságát és helyi kötődését, s ezáltal valamennyi európai polgárnak egészséges és jó minőségű élelmezést biztosítson, megóvja a környezetet és fejlessze a vidéki területeket. A HANGYA Együttműködés külön is üdvözli, hogy a jövő agrárpolitikája a termelői együttműködések szerepének fontosságát elismerve kívánja elősegíteni a versenyképesebb élelmiszerlánc kialakítását. Az alábbiakban részletesen idézzük a közzététel alkalmából kibocsájtott sajtóközleményt.

Összefoglaló tudnivalók a 2008/2009 évi gabona intervencióról 119/2008 (X.13.) MVH közlemény alapján

A felajánlási időszakok és a benyújtási határidők a gabonafélétől függően az alábbiak szerint alakulnak:

a. Búza, árpa, cirok és durumbúza esetén:

A felajánlási időszak 2008. november 1-je és 2009. május 31-e közötti időszak.