A konferencia konklúziói
- Az EU szabványok betartásával piacra kerülő élelmiszerek a legjobbak közé sorolhatók a világon
- Az EU-ban gyártott élelmiszerek megfelelnek a szigorú biztonsági és higiéniai feltételrendszernek,
- Az EU termelői következetesen ragaszkodnak a meghatározott állatjóléti, környezetvédelmi és munkafeltételi normákhoz,
- Az EU minőségi címke jelzi a termék megfelelését az EU normáihoz, illetve jelezheti az attól való pozitív irányban való eltérését is.
- Gazdaság-politikai evidenciának tekinthető, hogy egy adott minőségi szabvány
- Kulcspiacokra való bejutást jelent a termelőknek,
- Hatékonyan tájékoztatja a fogyasztót a termék minőségével, eredetével, állatjóléti megfelelésével, stb. kapcsolatban,
- Emeli az adott farm hatékonysági mutatóit,
- Pozitív hatással van a vidékfejlesztésre, (kultúra, tradíciók, túrizmus, stb.)
- Csökkentheti a fajlagos költségeket a kínálati láncon keresztül, a vertikális integrációkban,
- Hozzáadott értéket jelent a termékhez,
- Akkor tud leghatékonyabban működni, amikor a rendszert adekvát marketing menedzsment támogatja.
- Mindemellett sok aggály is megfogalmazódott a minőségi rendszerekkel kapcsolatban
- Felléphetnek komoly duplikatív adminisztrációs költségek,
- Exportőrök nehézségei a harmadik országok áruival kapcsolatban, (szabványoknak való megfelelés),
- Az érintett csoportok aggályai a minőségi rendszer átláthatóságát illetően.
- Nagymértékű és duplikatív adminisztratív költségek és akadályok
- Alapvető harmonizáció, és minimum kritériumrendszer felállítása elkerülhetetlen a külön-külön működő minőségi rendszerek között, elkerülendő a költségek hatványozódását,
- Végső cél akár egy teljesen egységes EU rendszer lehet, melyben a nemzeti rendszerek megtartanák identitásukat,
- Ezen közös rendszer kifejlesztésében elengedhetetlen a termelők aktív részvétele, és szerepvállalása.
- Verseny és akadályok az egységes piac működésében
- A Tagállamok hatóságainak és a Bizottságnak együttesen kell biztosítania az egységes piac működését, megakadályozva a mindenkori piaci dominanciák kialakulásának lehetőségét,
- A túlpozícionált kereskedelmi láncok csökkentik a termelők előnyeit és hasznát.
- Exportőrök nehézségei a harmadik országok vonatkozásában
- A pontosan meghatározott szabványok szenti import a harmadik országokból javíthatja a termelési hatékonyságot, és népszerűsítheti a jó agrártechnológiai gyakorlatot,
- Azonban:
- Csak a legjobb termelési egységek jogosultak a "bizonyítványra", a gyengébbeket ki kell zárni ebből,
- A minőségi rendszerek nem képviselhetnek olyan kereskedelmi akadályokat, mely esetlegesen egy vesztes panelt is eredményezhet a WTO-ban,
- A fejlődő országok szereplőit is be kell vonni a rendszerek kialakításába,
- Átláthatóság
- Az átláthatóság biztosítása és fejlesztése minden lehetséges eszköz igénybevételével.