Szövetkezeti konferencia az OMÉK-on

| 2011. október 13.

2011. szeptember 28-án került sor az OMÉK 2011 keretében a HANGYA Együttműködés szervezésében az „Útmutató örökségünk, a HANGYA” című konferenciára.

Az ülés levezető elnöke, mint a rendezvény szervező bizottságának elnöke, Patay Vilmos országgyűlési képviselő, a Kisgazda Parlamenti Szakmai Munkacsoport tagja volt, aki képviselői munkájának középpontjába a valós szövetkezeti rendszer megteremtését helyezte. A konferencia fővédnöki tisztét Font Sándor úr, a Mezőgazdasági Bizottság elnöke és Tőkés László úr az Európai Parlament alelnöke vállalta el, védnökök voltak Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, Prof. Dr. Horváth János országgyűlési képviselő, korelnök, Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, Dr. Beer Miklós püspök, Balog Zoltán államtitkár, Dr. Czomba Sándor államtitkár, Szászfalvi László államtitkár, V. Németh Zsolt államtitkár, Dr. Tőkéczki László történész, tanszékvezető egyetemi docens, Juhász Csaba polgármester, Tordas.

A zsúfolt teremben megtartott rendezvény középpontjában az 1923-ban kiadott „A HANGYA első 25 éve” című kortörténeti dokumentum hasonmás kiadása volt, amelyet Lázár János, a FIDESZ frakcióvezetője mutatott be. A konferencia további fő előadói voltak Pekka Pesonen, a COPA-COGECA főtitkára, dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Balogh József országgyűlési képviselő, a Nemzeti Tanyaprogram vezetője, Szeremley Béla, a HANGYA elnöke. Korreferátumként beszámoló hangzott el a HANGYA szerepéről a magyar szellemi örökségben, a határon túli magyarság megőrzésében, továbbá a mai HANGYA szervezetek eredményeiről, a takarékszövetkezeti rendszer partnerségéről és az ebben rejlő lehetőségekről.

A Vidékfejlesztési, Képzési, Szaktanácsadási Intézet által a konferenciáról szóló összefoglaló a http://www.youtube.com/watch?v=cMyxW-X45BU&feature=player_embeddedlinken keresztül megtekinthető.