Nyilvános társadalmi konzultáció indul a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról

A „Közös Agrárpolitika (KAP) modernizálása és egyszerűsítése” címmel az Európai Bizottság 2017. február 2-án meghirdette a 2020 utáni KAP-ról szóló, nyilvános társadalmi konzultációt.

A 2017. május 2-ig tartó konzultációs időszak alatt a Bizottság által feltett kérdések alapján a mezőgazdasági termelők, magánszemélyek, az érdekelt szervezetek és más érdekelt felek is megoszthatják a Bizottsággal a KAP jövőjére vonatkozó elképzeléseiket és javaslataikat. A konzultáció a 2020 utáni KAP előkészítésének első fontos állomását jelenti. Az előzetes tervek szerint a beérkező válaszokat a Bizottság fel fogja használni a 2017 novemberében megjelenő közleménye kidolgozásakor. A konkrét jogszabályi javaslatok megjelenése leghamarabb 2018 elején várható.

Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztos az ez év júliusában, Brüsszelben megrendezésre kerülő szakmai konferencián fogja ismertetni a konzultáció eredményét.

A Kormány álláspontja szerint a gazdáknak egyértelmű, európai szintű jelzést kell adnia az Európai Uniónak egy erős, termelőbarát támogatási rendszer megőrzése érdekében. A magyar gazdálkodók által megtermelt, kiváló minőségű és egészséges élelmiszerek biztosítják ugyanis a hazai élelmiszerellátás alapját, tevékenységük jelentős mértékben hozzájárul a vidéki területek fejlődéséhez és foglalkoztatásához.

A kérdőív a következő linken érhető el: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/FutureCAP

(FM Sajtóiroda)