A magyar föld védelmében

Elkészült az új földtörvény vitaanyaga, amely mától elérhető a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján. (A koncepció a „http://ujfoldtorveny.kormany.hu/a-magyar-fold-vedelmeben” linken megnyíló oldalról tölthető le.) A termőföld az ország kiemelkedően fontos erőforrása, nemzeti vagyona, éppen ezért a koncepció a föld védelme érdekében született.

A kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium legfontosabb célkitűzései között szerepel a nemzeti elkötelezettségű vidékfejlesztési politika, azon belül a föld- és birtokpolitika megvalósítása. A jogszabály célja, hogy a föld a helyben lakó földművelő gazdák tulajdonába és használatába kerüljön.

Az új földtörvény koncepciója vázolja a magyarországi földbirtokviszonyok sajátosságait, a kialakult földtulajdoni szerkezetet, a sajátos megoldásokat igénylő helyzeteket. Áttekintést ad az EU-s csatlakozási szerződésből adódó követelményekről.

Az új földtörvény-tervezetet a tárca június közepén terjeszti az országgyűlés elé.

Az észrevételeket június 30-ig várja a Vidékfejlesztés Minisztérium a birtokmeret@vm.gov.hu e-mail címre. Szervezeti állásfoglalásunk érdekében kérjük tagszervezeteinket véleményük hozzánk történő eljuttatására 2012. június 25.-ig.)

(Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, az eredeti hír olvasható itt: http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/kozigazgatasi-al…)