„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan”

| 2011. március 9.

Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjat adott át Csatári Bálint, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöke Alsómocsoládon. A kitüntetést idén Balog Sándor tanyagondnok, Jávor Károly építészmérnök, Török István falugondnok és Zaja Péter vidékfejlesztő vehette át. A díjazottakat V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntötte.

A Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjat a Falufejlesztési Társaság alapította 2008-ban, hogy erkölcsi elismerése legyen azoknak a falugondnokoknak, akik feladatukat a Kárpát-medence területén legalább öt éve végzik kiemelkedő színvonalon. Díjat kaphatnak még azok a vidékfejlesztési szakemberek, közösségfejlesztők is, akik szűkebb-tágabb környezetükben sokat tesznek a vidék megújításáért.
VM Sajtóiroda

Kemény Bertalan a Falufejlesztési Társaság alapítója, a falugondnoki szolgálat kezdeményezője volt. „Az egy-egy településről szóló adathalmaz mögött nemcsak demográfiai mutatókat, születési és halálozási rátákat vagy elvándorlási kimutatásokat látott. Iskolák összevonásakor, posták, orvosi rendelők, hivatalok bezárásakor sem a költséghatékonyság jutott eszébe. Látta a számok mögött a közösséget, és benne az embert. Megvalósította az elképzelést: gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” – mondta róla V. Németh Zsolt. „Azok, akiket ma elismerünk, mind ugyanezt tették. Szűkebb-tágabb saját környezetükért dolgoztak, s közben a magyar vidék ügyét szolgálták, sőt európai uniós elvárásoknak és kihívásoknak tettek eleget” – fűzte hozzá, méltatva a díjazottakat.

A falugondnoki szolgálat alapgondolata, hogy legyen minden faluban valaki, aki helyben oldja meg a gazdasági, egészségügyi, szociális vagy oktatási problémákat. Így például orvosi rendelésre szállítja az időseket, kiváltja gyógyszereiket; a gyermekeket elviszi az óvodába, iskolába, délutáni edzésekre, szabadidős tevékenységekre; segít a hivatalos ügyek intézésében. Ma már több mint 1200 településnek van falugondnoka.

(forrás: kormany.hu)