Tejágazati demonstráció Brüsszelben

Magyarok is demonstrálnak hétfőn Brüsszelben

Tejtermelők és traktorok lepik el hétfőn Brüsszel utcáit, az egyre nehezebb helyzetben lévő ágazat szereplői azonnali válságmentő intézkedéseket várnak az Európai Unió döntéshozóitól. A mezőgazdasági biztos a hírek szerint a tejtermelőket érintő támogatások előre hozott kifizetését, valamint magántárolásra és termékpromócióra vonatkozó segítséget ajánl majd fel a demonstrálóknak.

Több ezer uniós tejtermelő vonul fel hétfőn Brüsszel utcáin az alacsony tejpiaci árak miatt. A közösség agrárminisztereinek rendkívüli brüsszeli ülése idejére szervezett demonstráció célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az Európai Unióban kialakult tejpiaci válságra. A termelőket és szövetkezeteket tömörítő COPA-COGECA és az Európai Tejtanács által szervezett megmozduláson összesen 11 ezer termelő és mintegy 1100 traktor vesz majd részt. Az utóbbi időben a tej felvásárlási ára szinte minden tagállamban a mélypontjára süllyedt, ami főként az uniós tejkvóták eltörlésének és a túltermelésnek tudható be.
Az irreálisan alacsony árak a termelők szerint az ágazat jövedelmezőségét is veszélybe sodorják, ha nem változik a helyzet, többen kénytelenek lesznek felhagyni a termeléssel.
A megmozdulást hazai oldalról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is támogatja, ugyanis szerintük az Európai Uniónak mihamarabb válaszokat kell találnia a tejpiacon tapasztalható problémákra, ugyanis a tejtermelők az uniós politika áldozatai lettek, Brüsszelnek ugyanis komoly felelőssége van az Oroszországgal szembeni embargós helyzet kialakulásában. A termelők jogosan várják el az Európai Uniótól, hogy tegyen lépéseket a piaci zavar felszámolására. A tejpiacon most tapasztalható problémák kezelésére szolgáló eszközöket ugyanis az EU kivezette, ezek helyett nincsenek új szabályozók, a közös agrárpolitika jelenlegi rendszere pedig nem alkalmas a helyzet rendezésére. Az uniós tejkvóta eltörlése és az orosz embargó miatt kialakult túlkínálat komoly kihívás elé állítja a tejágazatot, a drasztikusan alacsony felvásárlási árakat a magasabb támogatás messze nem tudja ellensúlyozni.
Meg nem erősített információk szerint a biztos három csomagból álló megoldási javaslatot terjeszthet elő. Ennek része lesz a tejtámogatások előre hozott kifizetése, a magántárolás, illetve a termékpromóció támogatása. A harmadik, hosszabb távú intézkedés az élelmiszerláncot érintheti.
A Földművelésügyi Minisztérium tegnap közölte: az agrárminiszterek találkozóján hazánk kezdeményezni fogja, hogy az október közepétől elérhető közvetlen támogatási előlegek mértékét ötven százalékról nyolcvan százalékra emelje fel a testület. Az intézkedés többek között a tejelő tehenek után igényelhető állatalapú támogatást, az egyszerűsített területalapú hozzájárulást és a zöldítési támogatást is érintené. Mindezek mellett Magyarország más tagországokkal együttműködve javasolni fogja, hogy az intervenciós árakat a valós termelési költségekhez igazítsa a bizottság, vezessen be ideiglenes exporttámogatást, valamint nyissa újra a sajt magántárolási támogatását. Az utolsó, vagyis a 2014/2015-ös kvótaév termelése alapján beszedett illetéket pedig rendkívüli támogatás formájában forgassák vissza az ágazatba.

Forrás: Magyar idők