Sajtóközlemény

| 2011. január 21.

A HANGYA Együttműködés örömmel üdvözli a Vidékfejlesztési Minisztériumnak az európai riasztási rendszer (RASFF) információin alapuló élelmiszerbiztonsági intézkedéseit a dioxinnal esetlegesen szennyezett termékek behozatalának kiszűrésére, megakadályozására.

A magyar termelők és termelői szervezetek régi igényének tesz eleget ezzel a tárca, alkalmazva az egyenlő elbánás elvét az ellenőrző hatóságain keresztül a fogyasztói biztonság érdekében a hazai és importált termékekre egyaránt. A hazai termelés és termelők folyamatos hatósági ellenőrzési rendszere eddig is garanciát adott a Magyarországon előállított termékek élelmiszerbiztonságára, ugyanakkor ez a szigorú követelményrendszer nem mindig érvényesült az import- termékeknél. Az EU tagországokból érkező élelmiszerek gyakran a fogyasztókat megtévesztő módon „magyar minőség” jelzéssel jelennek meg egyes élelmiszerláncok üzleteiben. Fokozott kockázatot jelentenek az EU-n kívüli alapanyagból, esetenként EU-ban „honosított” termékek is. Álláspontunk szerint ezért az EU intézményrendszerén keresztül riasztáson túlmenően is indokolt az importáruk fokozott ellenőrzése a fogyasztói biztonság és a hazai termelők védelme érdekében.

A HANGYA a tárca ez irányú intézkedéseit a továbbiakban is fontosnak tartja, támogatja és javasolja a kontrol kiterjesztését a német hatósági vizsgálatokkal összhangban a baromfi és szarvasmarha termékekre. Hazánk EU elnökségének tükrében ugyanakkor megfontolandó az EU- szinten történő vizsgálat megindítása is, hiszen a jelen szennyezés kísértetiesen hasonló az 1999-es dioxin botrányhoz, ami arra utal, hogy az eddig megtett intézkedések ennek megakadályozására nem elégségesek.

Budapest, 2011. január 20.