Igazságosabb jövedelemelosztást a termékpályán !

 A termelők alkupozíciójának megerősítését szorgalmazták az uniós mezőgazdasági miniszterek

Az EU tagállamok tárcavezetői politikai állásfoglalást fogadtak el a gazdálkodók ellátási láncbeli helyzetének erősítéséről, és a tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorításáról. Határozottan kiálltak amellett, hogy az Európai Bizottság a jövő év folyamán tegyen olyan javaslatot, amely uniós szinten sikerrel veszi fel a harcot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben.

A magyar delegációt vezető Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár nyilatkozata szerint .„A Visegrádi Négyek szintjén és az uniós fórumokon is mindvégig támogattuk a kezdeményezést. A Kormány határozottan kiáll a gazdálkodók védelmében. Magyarországon évek óta törvény szabályozza a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a tisztességtelen forgalmazói magatartást”. Az államtitkár kiemelte, hogy a megtett intézkedéseken túlmenően tovább kell javítani a gazdák élelmiszer-ellátási láncban betöltött helyzetét, hiszen a lánc szereplői közül ők a legkiszolgáltatottabbak. A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az áringadozások miatti kockázatot igazságosabban kell viselniük az ágazati szereplőknek, emellett növelni kell a piacok átláthatóságát.
Az Európai Bizottság által tavaly életre hívott, magyar részvétellel működő Mezőgazdasági Piacokkal foglalkozó Szakértői Csoport novemberben hozta nyilvánosságra jelentését a témában. (A jelentés angol nyelven a https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/agri-markets-ta... linken érhető el.) A dokumentum a piaci átláthatóság, a kockázatkezelés, a kereskedelmi gyakorlatok, a szerződéses kapcsolatok, a versenyszabályok, valamint a finanszírozás területén fogalmazott meg ajánlásokat annak érdekében, hogy az ellátási láncokban stabilizálja a gazdák helyzetét.

(Forrás: Sajtóiroda anyaga az FM honlapon)