EU agrár miniszteri értekezlet az orosz embargóról

| 2014. szeptember 6.

 A 2014. szeptember 5.-i EU Mezőgazdasági Tanács eredményei

Az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozójukon megvitatták az orosz tilalom a hatását a mezőgazdasági exportra és teljes mértékben üdvözölték a Bizottság eddig hozott intézkedéseit. Kiemelték, arra szükség van, hogy:
• továbbra is figyelemmel kísérjék a piac helyzetet;
• fokozzák az export promóciós intézkedéseket és új értékesítési lehetőségeket;
• összehangolt megközelítés érvényesüljön az állami támogatásokra.
Hangsúlyozták, hogy a válság nem az uniós mezőgazdasági ágazat hibája, és további forrásokat a KAP költségvetésén kívülről kell alkalmazni.

Az olasz elnökség szükségesnek látja arra vonatkozó intézkedések megvizsgálását is, amellyel a keményen érintett halászati ágazatot is kompenzálhatják.

Cioloş szerint a Bizottság meg fogja vizsgálni a következő napokban, hogy a fenti intézkedéseknek mik a korlátai. A DG AGRI munkacsoportot hozott létre annak felmérésére, hogy a leginkább sújtott tagállamokra és országokra irányuló intézkedéseket számba vegyék. Dacian Cioloş szerint a jövő héten a zöldség-gyümölcs és a tej ágazatokra az Európai Unió új intézkedések fog előterjeszteni.
A minisztereknek egy, az orosz tilalommal kapcsolatban megküldött levelében felvázolta a legfontosabb témákat, amelyek
1) A piacszabályozási intézkedések
2) fokozott promóciós források
3) vita a leginkább érintett országokra vonatkozó célzott intézkedésekről.

A javaslat által ismertetett új intézkedések vázolja többek között:

- a zöldség-gyümölcs ágazatban a kivonási támogatás mennyiségének átmeneti megemelését, így különösen a bizonyos szervezetek, például a karitatív szervezetek és az iskolák számára az ingyenes szétosztással, valamint a takarmány, biomassza, feldolgozó ipar, megsemmisítés, stb útján, továbbá a be nem takarítással és a zöld szürettel. Az intézkedés kiterjesztésének lehetősége azon termelőkre, akik nem tagjai elismert termelői szervezetnek ;
- a vaj és a sovány tejpor (SMP) felvásárlási időszakának kiterjesztése állami készletekre ;
- a magántárolási támogatásra jogosult termékek lehetőségének bővítése;
- export visszatérítések ;
- további sürgősségi intézkedések specifikus problémákat megoldására, ahol korlátozott időtartamra szükséges és indokolt ;
- amennyiben a Bizottság elfogad egy - az állami intervenció alá, vagy ha a magántárolási támogatásra vonatkozó - kivételes intézkedést, a Bizottságnak lehetősége legyen, hogy engedélyezzen egy sor olyan intézkedést az elismert termelői szervezetek, azok társulásai és elismert szakmaközi szervezetek számára a normál versenyszabályoktól való eltérést, feltéve, hogy nem ássák alá a belső piac megfelelő működését, és szigorúan törekszik az érintett ágazat stabilizálására.