Elnöki kinevezés az MVH-nál

| 2015. március 1.

Ismét van elnöke az MVH-nak

Március 1.-i hatállyal a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékáni posztjáról érkezik dr. Gyuricza Csaba a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal élére. Az MVH, amely az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynöksége, 2014. szeptembere óta működött legfelső vezető nélkül, akkor távozott hivatalából Palkovics Péter.

Nehéz időszakon van – részben – túl az MVH, ugyanis a földalapú támogatások ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete és hivatali visszaélés miatt folyik a nyomozás több volt munkatárs ellen is. A pénzügyi nyomozók eddig 79 gyanúsítottat hallgattak ki, hárman vannak házi őrizetben. Az elkövetési érték, azaz a jogosulatlanul igényelt támogatás összege másfél milliárd forint.

Az MVH ebben az évben különösen leterhelt lesz, hiszen ez a KAP első éles éve, a támogatási rendszer teljesen átalakul. A közelmúltban az akadémiai doktori fokozatot elérő dr. Gyuricza Csabának a kinevezésével kapcsolatban március 3.-án ad részletesebb tájékoztatást a Földművelésügyi Minisztérium.