Benyújtható az egységes területalapú támogatási kérelem

| 2014. április 17.

 

Megnyílt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján a legtöbb gazdálkodót érintő, egységes területalapú támogatás, valamint további 26 jogcímen elérhető támogatás igénybevételéhez szükséges egységes kérelem.
Az erre vonatkozó szabályozás a 53/2014. (IV. 8.) számú MVH Közleményben jelent meg, elérhetősége: http://mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/kozlemenyek/mvhk532… . Az egységes kérelmeket elektronikus úton, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján lévő "e-Egységes kérelem" menüponton keresztül, ügyfélkapus bejelentkezés után lehet kitölteni és beadni.

A benyújtás határideje a jogszabály alapján 2014. május 15., aki ezután nyújtja be kérelmét, annak munkanaponként egy százalékkal csökken az elfogadott támogatási összeg. A 2014. június 9. - mivel ez idén munkaszüneti napra esik, így ez a dátum június 10. - után beérkezett kérelmeket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja - közölte a hivatal.
A kérelmeken módosítást a jogszabály szerint május 31-ig - idén június 2-ig - lehet végezni. Ezután, június 10-ig, viszont már a támogatási összeg csökkentésével jár a módosítás.

Az MVH elnöke külön levélben kérte annak közzétételét, hogy javasolt a kérelem minél korábbi kitöltése és benyújtása abban az esetben is, ha még nem végleges a gazdaság vetésszerkezete, hiszen azt a módosításra rendelkezésre álló időszakban még korrigálni lehet. A kérelemnek az időszak elején történő benyújtásával csökkenthető a benyújtási időszak végi intenzíven terhelt időszak miatti hibák előfordulásának kockázata.

Arról is tájékoztatást kaptunk az MVH- tól, hogy 2014. április 9. napjától kezdődően minden évben egyszer, az első elektronikus felületre belépéskor minden ügyfelet az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél- nyilvántartási Rendszerbe bejelentett adatok ellenőrzésére szólítják fel. Az ellenőrzés elvégzését és az adatok helytállóságát megállapító nyilatkozatot, valamint adateltérés esetén azok módosítására vonatkozó kérelmet képviselő (meghatalmazott, elsődleges képviselő, vagy technikai közreműködő) csak akkor nyújthat be, ha rendelkezik az ügyfél- nyilvántartási ügyek intézésére kiterjedő jogosultsággal. Amennyiben ezzel nem rendelkezik, az elektronikus kérelem benyújtására csak akkor van lehetősége, ha képviseleti jogosultsága – a képviseleti formától függő módon – kiterjesztésre kerül az ügyfél- nyilvántartási ügyek rendezésére is. A postai úton, vagy személyesen benyújtható meghatalmazás esetében ennek folyamata időigényes lehet, erről a megyei kirendeltségek adhatnak további tájékoztatást.

 

(Forrás: MVH)