Az ökogazdálkodás meghatározó lesz a Magyarország új agrár-, vidék, és környezeti stratégiai tervében

| 2010. szeptember 17.

 

Ángyán József, a VM parlamenti államtitkára a Dél-Dunántúli Biokultúra Egyesület rendezvényén beszélt a Vidékfejlesztési Minisztérium 2020-ig terjedő időszakra szóló új agrár- vidék- és környezeti stratégiájáról.

Az államtitkár a Tamásiban tartott rendezvényen elmondta, hogy kedvezőbbé teszik az ökológiai gazdálkodás jogi feltételeit, és újra szeretnék indítani az agrár-környezetgazdálkodási programot, mert abból sokan kiszorultak. Hozzátette: az ökogazdálkodás érdemes arra, hogy közpénzekből segítsék, mivel megfelel a minőségi, szermaradvány-mentes élelmiszereket előállító, környezeti egyensúlyt fenntartó, és megélhetést nyújtó helyi gazdaság feltételeinek.

Ángyán József szerint a támogatási rendszer eddig inkább a tőkebefektetési társaságokat segítette. Az előző kormány az Új Magyarország Fejlesztési Terv 1.400 milliárd forintos, hétéves keretének körülbelül 80 százalékát elköltötte olyan célokra, amelyek a nagytőke beruházásait szolgálták. Az új vidékfejlesztési tárca a fennmaradó 250 milliárd forinttal - és a "még visszaszerezhető" 100-150 milliárd forinttal azonban már a családi modellt szeretné erősíteni a tőkés társaságokkal szemben.

Kifejtette, hogy a jelenlegi információk szerint az állami földek 80 százalékát 180 tőkés társaság bérli, esetenként a piaci díjak 10-15 százalékáért. Ha a piaci díjakat elkérik az állami földek bérlőitől, a Nemzeti Földalap bevétele akár 80 milliárd forint is lehet, így az állam jelentős összeggel szállhat be a magyar földpiacra.

Az ökológiai gazdálkodásnak a Magyarország 2020 programban kiemelt szerepet szánnak. A program tízéves agrár- vidék- és környezeti stratégiája a jövő félévben készül el az Európa 2020 elnevezésű gazdasági terv részeként.

Forrás FVM honlap 2010.09.12. 19:34