2012: Szövetkezetek éve

Az ENSZ 2012-t a Szövetkezetek Évének nyilvánítja

Az ENSZ 2012-t a Szövetkezetek Nemzetközi Évének nyilvánította. 55 ENSZ tagország javaslata alapján az A/RES/64/136 számú határozatot 2009. december 18-án konszenzussal fogadták el. A határozat megállapítja, hogy a szövetkezetek fontos tényezői a társadalmi gazdasági fejlődés megvalósításának, és felszólítja a kormányokat, nemzetközi intézményeket, szövetkezeteket és más gazdasági szervezeteket, hogy világszerte támogassák a szövetkezetek fejlődését és növekedését.

Az 55 ország előterjesztésére elfogadott határozat felhívja a tagországokat, hogy kísérjék figyelemmel és támogassák a szövetkezetek növekedését. Javasolja a világ kormányszerveinek, hogy tekintsék át a szövetkezetek fenntarthatóságát és növekedését biztosító törvények kereteit.

A határozat felhívja a kormányzatokat, hogy a világméretű szövetkezeti mozgalommal együttműködve „hozzanak létre programokat a szövetkezetek tevékenységi körének kiszélesítésére, beleértve a tagok szervezeti, vezetési és pénzügyi képességének erősítését, vezessenek be és támogassanak olyan programokat, amelyek hozzásegítik a szövetkezeteket az új technológiák alkalmazásához”.

Az ENSZ javasolja továbbá, hogy a kormányzatok és a szövetkezetek pénzügyi, beruházási és településfejlesztési lehetőségekkel és a piaci folyamatok erősítésével működjenek együtt a mezőgazdasági szövetkezetek növekedésének elősegítésében. Hasonlóan bátorítja az együttműködést a pénzügyi szövetkezés terjeszkedésének elősegítésére, hogy a banki szolgáltatások mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.

Rainer Schlüter, az Európai Szövetkezetek igazgatója elmondta: „A határozat újabb eszközt ad nekünk a szövetkezeti üzleti modell és a „szövetkezetek széles körű lehetőségei” megmutatására. Felkérem tagszervezeteinket, kezdjék el végiggondolni, hogy az Európai Szövetkezetekkel együttműködve miként használhatnák fel a Szövetkezetek Évét céljaink előmozdítására. Az Európai Szövetkezetek szervezetének, amely az Szövetkezetek Nemzetközi Szövetségével (SZNSZ) együttműködve jövőbeni eseményeket és cselekvési programokat tervez, el kell döntenie, hogy ezeket az akciókat hogyan koordinálják és hogyan ültetik át a gyakorlatba. Várom az ötleteiket.”

Dame Pauline, az SzNSz elnöke elmondta: „A mi felelősségünk, hogy biztossá tegyük: nemcsak készek vagyunk a Szövetkezetek Évére, de nagyra tartjuk azokat az értékeket, melyeket kínál nekünk. Ez azt jelenti, hogy azonnal és gyorsan kell cselekednünk.”
„Fel kell készülnünk annak biztosítására, hogy szövetkezeteinket láthatóvá tegyük a döntéshozó nemzetközi szervezetek számára és érzékelhetővé tegyük a világ szövetkezeti gazdaságának erejét és értékeit.”

Kommüniké (Szövetkezetek Nemzetközi Szövetségének Európai Régiója) 2009. december 21.