Megtartotta éves közgyűlését a HANGYA

 

 Jobb jövőben bíznak a termelői szervezetek

A HANGYA Szövetkezetek Együttműködése 2018. május 30-án az OKISZ konferenciatermében megtartotta rendes éves közgyűlését. A 2017. évi tevékenység és 2018-as tervek elfogadását követően szakmai programra került sor, amelynek nyitó előadását dr. Feldman Zsolt államtitkár úr tartotta „Új kormány, új lendület” címmel.

Az agrárágazatot érintő kormányzati prioritások között előadásában nagy hangsúlyt helyezett az önkéntes együttműködésen alapuló termelői együttműködések szükségességére, az azt serkentő gazdasági környezet kialakításával kapcsolatos kormányzati törekvésekre. Jelezte a 2020 utáni agrárpolitika várható változási irányait hangsúlyozva, hogy azokra történő felkészülést már most meg kell kezdenünk. A termelői csoportok támogatási kifizetése hosszas késedelem után várhatóan a nyár folyamán megtörténik, azonban a minősített csoportok számára történő kifizetésekre EU-s döntés következtében már nem kerül sor. A vitán a hozzászólók kedvezőbb gazdasági környezetet és távlatos kormányzati szövetkezeti szabályozást igényelnek a jövőben. Dr.Feldman Zsolt zárszavában megerősítette, hogy az agrártárca a termelői együttműködéseket érintő kérdésekben továbbra is stratégiai partnernek tekinti a HANGYA Szövetkezeti Együttműködést, és a jó kormányzati munka érdekében számít a szervezet, és annak tagsága részéről megfogalmazott jelzésekre, javaslatokra.

A szakmai blokk következő témáját a HANGYA és az MKB Bank által aláírt együttműködési megállapodás adta. Tóth Zoltán úr, a Kisvállalkozási Üzletág vezetője bemutatta az agrárágazat számára kialakított termékeiket, külön is felhívva a figyelmet az Agrár Széchenyi kártya lehetőségeire, illetve az agrárlízing területén elért dinamikus fejlődésükre. Hangsúlyozta, hogy a partneri megállapodással az a céljuk, hogy a HANGYA által koordinált termelői közösségekhez minél közvetlenebbül jussanak el a testre szabott ajánlataik.

Büki Zsolt az AGRODATA projekt bemutatásával olyan K+F+I folyamat végeredményét mutatta be, amely a gazdák döntéshozatalát segíti elő a környezeti adatok mérésével, és feldolgozásával. Hangsúlyozta, hogy a termékükben nem az eszköz, hanem az a feldolgozott információ a lényeg, amely ismeret alapján a gazdálkodó döntésének optimalizálását teszi lehetővé.

Bogyai Zita a zöldség- gyümölcs ágazat számára kialakított TÉSZ-ÉSZ tanácsadó szervezet munkáját mutatta be, mintegy példát adva a többi ágazat tudásátadásának megszervezéséhez.