A Gabonatermesztők Országos Szövetsége konferenciát tartott a mai napon

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége március 25-én szakmai konferenciát rendezett. A rendezvényen részt vett Patay Vilmos a HANGYA Szövetkezetek Együttműködésének elnöke, és dr. Szabó Zoltán főtitkár is. A gazdasági szabályozók aktuális kérdéseiről tartott kerekasztal beszélgetésen Pájtli József, a HANGYA Felügyelő Bizottságának tagja képviselte szervezetünket. A rendezvény nyitó előadását Czerván György, az FM államtitkára tartotta.

Az előadáson elhangzottakból az FM Sajtóiroda által kiadott közlemény is kiemelte, hogy 2014-ben is húzóágazat volt a mezőgazdaság. A gazdaság 2014-es 3,6 százalékos GDP növekedéséhez a mezőgazdaság 0,5 százalékponttal járult hozzá. Ez is jól tükrözi, hogy az ágazat teljesítménye a korábbi évekhez hasonlóan 2014-ben is kiemelkedő teljesítményt produkált.
Az államtitkár elmondta, hogy az ágazat teljesítménye 2014 IV. negyedévében is folytatta bővülését, így a mezőgazdaság hozzáadott értékének volumene a teljes évben 12,6 százalékkal nőtt. A mezőgazdasági beruházások értéke folyó áron 320 milliárd forint volt, amely 20 százalékkal magasabb az előző évhez képest. Az agrár-külkereskedelem a számos kedvezőtlen nemzetközi hatás ellenére is megközelítette a 8 milliárd eurós szintet (7,8 milliárd euró).

Czerván György kiemelte, hogy az ágazat teljesítményének hátterében egyrészt a szántóföldi növények – elsősorban a gabona – és gyümölcsfélék kiugró termésmennyisége, másrészt az állattenyésztés kibocsátásának jelentős mértékű növekedése áll. 2014-ben rekordtermést takarítottak be kukoricából, napraforgóból és repcéből, de meghatározó volt a búza, a cukorrépa, a burgonya, valamint az alma és a meggy termésmennyisége is. Jelentős mértékben nőtt a sertés, a baromfi, a juh, és a tej ágazatok kibocsátása, illetve gyarapodott a szarvasmarha, a sertés, a tyúk, a kacsa, és a pulykaállomány is.

Elmondta továbbá, hogy a rekordtermések a piaci árak alakulására is komoly hatást gyakoroltak. Az elmúlt időszakban a búza tonnájáért nagyságrendileg 55 ezer forintot, míg a kukorica tonnájáért 35 ezer forintot kaptak a gazdálkodók. Ezek az árak ugyan elmaradnak a korábbi évek árszínvonalától, de a termésmennyiség ezt a kiesést pótolni fogja.

Az államtitkár tájékoztatta továbbá a konferencia résztvevőit az új támogatási rendszer indulásáról, annak legfontosabb szabályairól, továbbá a 2020-ig előttünk álló legfontosabb kihívásokról.

 

CsatolmányMéret
GOSZ konferencia.jpg391.71 KB
GOSZ konferencia1.jpg312.59 KB