2012-ben hazánkban lesz a COPA-COGECA éves kongresszusa

  
A 2012-re Magyarországon tervezett COPA-COGECA rendezvény lesz az első alkalom, hogy a 27 tagállamot tömörítő, legjelentősebb európai gazdák és szövetkezetek szervezete az új tagállamok egyikében tartja éves közgyűlését – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter múltév szeptemberében azután, hogy az unió közös agrárpolitikájának (KAP) 2013 utáni jövőjéről tárgyalt Pekka Pesonennel, a COPA-COGECA főtitkárával. amit a COPA-COGECA októberi kongresszusán tartott előadásán megerősített.

Azóta eltelt félév során nem hallottunk előkészítő munkálatokról és új fejleményekről, noha a szövetkezeti érdekképviseletek  egyre jobban igényelnék a tájékoztatást. Hiányzik a kormányzati stratégia meghírdetése a termelői érdekeltségű és tulajdonú élelmiszeripar megteremtésére, márpedig enélkül csak jámbor óhaj marad a magyar árúk arányának növelése az üzletek polcain.

Az európai szövetkezés értékeit leginkább megvalósító HANGYA szövetkezeti együttműködés szerint  a parlamentnek sürgösséggel kellene módosítania a 2006-ban elfogadott szövetkezeti törvényt valamint a termelői szervezetek működésére vonatkozó szabályozást,annak érdekében, hogy gyorsított ütemben indulhasson meg az önállóan gazdálkodó termelők kormányzatilag felkarolt összefogása.  
 

A HANGYA szerint a soros elnökség alatt kíváló lehetőség nyílhat a 2012 évi COPA-COGECA közgyűlés kommunikációjának elindítására oly módon is , hogy a MAGYAR ÖRÖKSÉG DÍJAS HANGYA Együttműködés javaslata szerint különféle rendezvényeken bemutatnák az Európai Unió legrégebbi szövetkezeti mozgalmai közé számító és az egész Kárpát medencére kiterjedő HANGYA szövetkezetek tárgyi emlékeit, képanyagát, kiemelkedő személyiségeinek tevékenységét.

A rendezvény jelentőségét az is alátámasztja, hogy 2012 az ENSZ által meghirdetetten a Szövetkezetek Éve lesz.

A COPA-COGECA rendezvény sikeréhez a HANGYA minden módon hozzá kíván járulni, annál is inkább, mivel a szervezet alelnöki tisztségét 2004 és 2008 között kétszer kétéves ciklusban  az érdekképviselet ügyvezetője Dr. Szabó Zoltán töltötte be.

forrás : HANGYA